Κλεφτοπόλεμος, οδοφράγματα, μολότοφ και χημικά, συνέθεσαν «τοπίο» έξω και μέσα από το χώρο του Πανεπιστημίου, με κουκουλοφόρους να ποδοπατούν και να καίνε την Ελληνική σημαία
Η ένταση άρχισε όταν ομάδα νεαρών από την ταράτσα του κτιρίου του ΕΜΠ άρχισε να εκσφενδονίζει μολότοφ και πέτρες προς τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οδοφράγματα στήθηκαν με θρανία, καρέκλες, και ότι άλλο βρεθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου από τις οκτώ το βράδυ είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής. Στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους επικεντρώθηκαν τα επεισόδια, καθώς οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» την πύλη του Πολυτεχνείου από τη Στουρνάρη.
Περίπου στις δέκα το βράδυ, μετά από πρόσκαιρη ύφεση των επεισοδίων και «ανασύνταξη» των κουκουλοφόρων, οι αστυνομικές δυνάμεις φάνηκε να έχουν οπισθοχωρήσει από το επίκεντρο των συγκρούσεων με αποτέλεσμα οι ταραξίες να κάνουν έφοδο στην Πατησίων και να αρχίσουν να σπάνε φανάρια, κάδους και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, έφτασαν μια ανάσα από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους.
Οι κουκουλοφόροι είχαν δείξει τις διαθέσεις τους ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή, τότε, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Και τότε, η ΕΛΑΣ «άφησε» τα επεισόδια να εξελιχθούν στην περιοχή των Εξαρχείων επί ώρες.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη πορεία της ημέρας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η πιο μεγάλη της βραδιάς, την οποία οργάνωσε το ΚΚΕ για την 43η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Είχε προηγηθεί η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησαν ήδη μέλη αντιεξουσιαστικών και αριστερών οργανώσεων, με τη σημαία του πολυτεχνείου να προπορεύεται και να την κρατά παραδοσιακά η ΠΑΣΠ (την έχει στην κατοχή της από το 1980). Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για λίγη ώρα, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, και έπειτα διαλύθηκαν.
Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας.
Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.
Ωστόσο, οι νεαροί πρόλαβαν και πήραν μαζί τους δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη.
Κλειστοί είναι αυτήν την ώρα οι σταθμοί του Μετρό σε Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Ευαγγελισμό.
Οι εκδηλώσεις την Πέμπτη δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή από κόσμο, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω και της κατάληψης του κτιρίου Γκίνη από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διαβάστε εδώ
Λόγω και της κατάληψης, στους κύκλους των διοργανωτών επικράτησε προβληματισμός και για πρώτη φορά δεν συστήθηκε ομάδα περιφρούρησης για να επιβλέπει τον χώρο του Πολυτεχνείου.
Εκτός από τα εργατικά σωματεία και τις ομοσπονδίες στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου άφησαν το ΚΚΕ, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά, οι ΑΝΕΛ ενώ χθες στεφάνι κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετός κόσμος πάντως τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε το χώρο αφήνοντας ένα γαρύφαλλο στα κάγκελα τα οποία έπεσαν από το τανκς πριν από 43 χρόνια.
Πορεία ΠΑΣΠ με τη σημαία του Πολυτεχνείου
Με πορεία οι φοιτητές της ΠΑΣΠ κατευθύνθηκαν μέχρι το Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Χαλκοκονδυλη με Πατησίων προκειμένου να ξεδιπλώσουν την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου και με πορεία κατέληξαν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από μέλη και φίλους της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους.
Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχει στην κατοχή της την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου από την δεκαετία του 1980, μετά και την διάλυση της ΕΦΕΕ, της οποίας πρόεδρος για τελευταία φορά ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία
Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» για τον εορτασμό της 43ης επετείου, ειρηνικά, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Έτσι, μπροστά στο ανοιχτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και όχι της διακριτικής επιτήρησης.
Προβληματισμό προκάλεσε πάντως η κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων εκφράζουν φόβους ότι καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές μπορεί να αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους.
Για πρώτη φορά, δε, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.
Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.
Στο παιχνίδι και η Αντιτρομοκρατική
Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων:
Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ» και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία η Τροχαία θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Τεταμένη ήταν η κατάσταση στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.
Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.