Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη ( πρώτο κρούσμα), του παιδιού της (δεύτερο κρούσμα) και άλλων δύο γυναικών στην Αθήνα (τρίτο και τέταρτο κρούσμα) ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2.
«Το πρώτο ( σ.σ. πέμπτο κρούσμα) πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το έκτο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Διαβάστε επίσης: Όσα είπε η 40χρονη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό για την περιπέτειά της
Το έβδομο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ».
Βίντεο ντοκουμέντο απο το τροχαίο στην Αθήνα: Φορτηγάκι παρέσυρε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής
Τσιόδρας: Φοβόμαστε μεγαλύτερη διασπορά
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε την Κυριακή το πρωί στον ΣΚΑΙ και ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε αυτή την κρίση», ενώ επισήμανε πως και πηγή προέλευσης και των 7 κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, είναι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και οι επαφές τους.
Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε πώς τα συγκεκριμένα κρούσματα του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ξέραμε για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του ιού.
Όσο για τις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε πως αυτές είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μειώνουν την άμυνά τους. Σχετικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.
Διαβάστε επίσης: Τι να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα – Οδηγίες των ειδικών
Ο κ. Τσιόδρας προέτρεψε τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για όσους ήρθαν από την Ιταλία, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν την υγεία τους και αν δουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος, είναι πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού, ενώ ο κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και και το στόμα μας, και να εφαρμόζουμε τους κανόνες τήρησης της υγιεινής.