Την ‘’τιμητική” της, όπως κάθε χρόνο, έχει η Βαρβάκειος Αγορά, όπου πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε από τις 11 το πρωί και περίμενε να ‘’τσικνίσει” και να γευτεί το κρέας που ετοιμαζόταν στις ψησταριές που είχαν στηθεί για την Τσικνοπέμπτη. Από τις 12 και έπειτα τα ‘’ηνία” της διασκέδασης πήρε ο Μπάμπης Τσέρτος κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας με τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. «Θέλουμε μια Αθήνα η οποία δεν φοβάται να γελάσει, να διασκεδάσει, να αυτοσαρκαστεί.
Έχουμε παράδοση στις Απόκριες, αλλά έχουμε και πολλά σύγχρονα στοιχεία. Ξεκινάμε σήμερα, εδώ, στη Βαρβάκειο, που χτυπάει η καρδιά της πόλης. Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο και τους μαγαζάτορες για τη συνεργασία και όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, φτάνοντας στο χώρο όπου είχαν τοποθετηθεί οι ψησταριές απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης έκανε λόγο για «μια πετυχημένη διοργάνωση σε συνεργασία με το Δήμο». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα το καθιερώσουμε, και με περισσότερο μεράκι. Όλοι οι κρεοπώλες της Βαρβακείου Αγοράς “τσοντάραμε” κι έτσι ο κόσμος τρώει από αρνάκι γάλακτος μέχρι φτερούγες, να χαίρονται όσοι δεν μπορούν να πάνε σε ένα κέντρο να το απολαύσουν», επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ξεκινώντας από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», μία αποκριάτικη πομπή με γαϊτανάκι και εθιμικά δρώμενα «παρέλασε» από την Πλάκα μέχρι και την Πλατεία Κοτζιά, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με παραδοσιακούς ήχους και σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός ψησίματος για να μη σας βγει «ξινή» η Τσικνοπέμπτη
Περισσότερα από 40 άτομα συμμετείχαν, άλλοι κρατώντας κιθάρες, μαντολίνα, οκαρίνες, νταούλια και γκάιντες και άλλοι χορεύοντας στους ρυθμούς των ήχων από τα χωριά του Βόρειου Έβρου, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο «την Ελληνική Αποκριά».
Παγκράτι: Στα δικαστήρια ο 49χρονος φιλόλογος για τη γιάφκα - Τι ερευνά η ΕΛΑΣ
«Πρόκειται για μια αναπαράσταση ενός εθιμικού δρωμένου από τα χωριά του Βορείου Έβρου και είναι ένα έθιμο γονιμικό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διδάκτωρ Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Φιλιππίδου. Σύμφωνα με την κ. Φιλιππίδου, το έθιμο αυτό, που συνεχίζεται ακόμη, ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και όσοι συμμετέχουν γυρνάνε σε όλα τα σπίτια των χωριών όπου πραγματοποιείται.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας, ορχηστρικής τέχνης ‘’ Βάκχαι”, Αποστόλης Τάκης, είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν το ίδιο δρώμενο στις 29 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας ωστόσο από την οδό Ερμού και ακολουθώντας μία άλλη διαδρομή.
Διαβάστε επίσης: Γιατί τσικνίζουμε και ποια είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα
Διασχίζοντας τα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, το μουσικοχορευτικό αποκριάτικο μπουλούκι κινήθηκε μέχρι την Πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι, και στη συνέχεια σταμάτησε στην Πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, σχηματίζοντας έναν κύκλο και χτυπώντας ρυθμικά τα νταούλια. Έπειτα πέρασε από την Βαρβάκειο Αγορά και κατέληξε στο Μοναστηράκι όπου έλαβε χώρα η τελική φάση του δρωμένου με την ‘’αλλοτρίωση και την σπορά”, χορεύοντας παράλληλα όλοι μαζί.
Στο δρώμενο αυτό πρωταγωνιστεί ο ‘’Μπέης” και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ένας άντρας μεταμορφωμένος σε γυναίκα είναι η γυναίκα του Μπέη και κρατάει ένα μωρό στην αγκαλιά της ενώ πίσω από τον ‘’Μπέη” ακολουθεί μία πομπή με στρατιωτικούς και γιατρούς με τη συνοδεία της γκάιντας.
Σημειώνεται ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαρτίου ενώ θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου, με μία γιορτή που θα στηθεί στον λόφο του Φιλοπάππου.