Και τα κατάφεραν να φτάσουν χωρίς να γίνουν άμεσα αντιληπτοί όσο ήταν στη θάλασσα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μιας και η συντριπτική τους πλειονότητα έφτασε συνοδεία των δουλεμπόρων στη Λέσβο. Τα Χριστούγεννα αποτέλεσαν μια ημέρα με πολλές αφίξεις, καθώς τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο και στη Μήθυμνα διέσωσαν 57 άτομα που έβλεπαν για πρώτη φορά θάλασσα, αποβιβάστηκαν στις ακτές του νησιού 126, ενώ συνέλαβαν 5 διακινητές.
Συνολικά το Λιμενικό συνέλαβε 12 διακινητές, όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις καταθέσεις, πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν τον μικρότερο βαθμό εμπλοκής με τα δουλεμπορικά κυκλώματα, οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, με κύριο στόχο να φτάνουν τους μετανάστες στις ελληνικές όχθες χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν βασικές γνώσεις θαλάσσιας πλοήγησης.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το τριήμερο παραμονής, ανήμερα και επομένης των Χριστουγέννων έφτασαν περίπου 370 πρόσφυγες και μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη και στη Λέσβο. Το διήμερο Παρασκευής – Σαββάτου (27 και 28-12) έφτασαν ακόμη 443 άτομα.
Παγίδα θανάτου
Το θαύμα των Χριστουγέννων φάνηκε όχι μόνο από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι δεν σημειώθηκε κανένα ναυάγιο ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενέστατες, αλλά και στην παρατηρητικότητα των αστυνομικών υπαλλήλων στη Λάρισα που γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο έξι Αφγανούς κλειδωμένους σε φορτηγό-ψυγείο, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων ενώ ξεπάγιαζαν σε φορτηγό-ψυγείο που νόμιζαν ότι θα τους μετέφερε στο εξωτερικό. Εγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που σταμάτησαν το φορτηγό στα διόδια Μακρυχωρίου, στο πλαίσιο ελέγχων με αφορμή το απαγορευτικό για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Οι αξιωματικοί αντιλήφθηκαν ήχους από το φορτηγό που έκαναν οι πρόσφυγες με τα χέρια και τα πόδια τους. Οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου, εκτός από τις φράουλες, είδαν τους έξι πρόσφυγες, που είχαν πληρώσει διακινητές με σκοπό να περάσουν από την Πάτρα στην Ιταλία. Ομως, αντί για την Ιταλία, θα κατέληγαν στη Ρουμανία, που ήταν ο τελικός προορισμός του φορτηγού. Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον 51χρονο Βούλγαρο οδηγό του φορτηγού, οι τέσσερις μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ για τους δύο ανηλίκους αναζητείται δομή.
Απολογιστικά στοιχεία
Στην εκπνοή του χρόνου τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το βάρος της νέας προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης σηκώνει για ακόμα μία φορά η Ελλάδα, με τη φετινή χρονιά να κλείνει με αύξηση 45% (!). Στα νησιά μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου έφτασαν περισσότεροι από 58.638 μετανάστες και μέσω Εβρου 14.739, που είναι η δεύτερη πύλη εισόδου στη χώρα μετά τη Λέσβο. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με παιδιά από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά, όπου 42.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες συνωστίζονται σε δομές χωρητικότητας 5.400 ατόμων, με τη θερμοκρασία τη νύχτα να αγγίζει και τους μηδέν βαθμούς.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεπεράσει τους 110.000 – περίπου 71.000 στην ενδοχώρα και 42.000 στα νησιά. «Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και του χειμερινού ψύχους, χιλιάδες αιτούντες άσυλο διαμένουν σε πλημμυρισμένες σκηνές και με βρεγμένα αντικείμενα, λόγω της έλλειψης μόνωσης και υδατοστεγούς υλικού, κάτι που ενισχύει τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους. Ολα τα κέντρα υποδοχής είναι υπερβολικά υπερπληθυσμένα, ειδικά η Σάμος (8.000) και η Λέσβος (18.700)», σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας.
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 4.000 μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα
Οι προσπάθειες των Αρχών για τον εντοπισμό χώρου στην ενδοχώρα συνεχίζονται. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι θέσεις στέγασης σε όλη τη χώρα είναι κατειλημμένες, κάτι που καθιστά δυσκολότερη τη μεταφορά ατόμων από τα νησιά. Αυτόν το μήνα αναχώρησαν συνολικά 5.600 άτομα.
Ο αριθμός των οργανωμένων μεταφορών στην ενδοχώρα έφθασε συνολικά τα 4.000 άτομα – 2.700 μεταφέρθηκαν με την υποστήριξη της Υ.Α., όπως ανέφερε η Υπατη Αρμοστεία στο μηνιαίο απολογιστικό της και συνεχίζει: «Οι σχέσεις μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων κλυδωνίζονται όλο και περισσότερο λόγω της κούρασης και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζουν η Υ.Α. και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει καταγράψει αυξανόμενο αριθμό περιστατικών ξενοφοβίας και ρατσισμού που σχετίζονται με μεταφορά αιτούντων άσυλο σε εγκαταστάσεις υποδοχής».
Την ίδια ώρα, στον Εβρο η ομάδα της Υ.Α. βοηθάει τους ανθρώπους που έφτασαν πρόσφατα στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου, διασφαλίζοντας την ορθή ενημέρωση και ταυτοποίησή τους και την παραπομπή των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες στις κατάλληλες υπηρεσίες.
Από την έντυπη έκδοση