Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.389 άτομα, αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των αντιστοιχήσεων που έφερε η υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφάρμοσε αυστηρά τις διατάξεις του νόμου για μετεγγραφή φοιτητών με «ταβάνι» το 15% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Αντίθετα, η νομοθεσία για τις μετεγγραφές αδελφών δεν προβλέπουν κανέναν περιορισμό, με τον συνολικό αριθμό να είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Η διαδικασία των ενστάσεων ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.
Η ανησυχία για κύμα μετεγγραφών που θα πνίξει τα κεντρικά πανεπιστήμια λόγω της νέας αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, λόγω της κατάργησης των ΤΕΙ και των άκριτων αντιστοιχήσεων στις οποίες προχώρησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παραμένει μέχρι και την ολοκλήρωση όλων των φάσεων των μετεγγραφών, καθώς εκκρεμούν ακόμα οι ενστάσεις αλλά και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές που ελέγχονται από ειδική επιτροπή.
Και φέτος, οι φοιτητές που έμειναν εκτός των μετεγγραφών ήταν αρκετοί. Ειδικότερα, 10.753 υπέβαλαν αίτηση για μετεγγραφή βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και από αυτούς έλαβαν έγκριση 5.434. Πέρσι, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 8.412 και οι αιτήσεις που έγιναν δεκτές ήταν 4.724. Σημειώνεται ότι ο αυξημένος αριθμός των αιτήσεων φέτος δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αύξηση των αναγκών σε φοιτητές, καθώς πέρσι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής απέκλειε όλες τις μετεγγραφές φοιτητών ΤΕΙ της επαρχίας στην Αθήνα.
Στην κατηγορία των αδελφών φοιτητών, ο αποκλεισμός φοιτητών ήταν σχεδόν μηδαμινός, καθώς οι αιτήσεις έφτασαν τις 3.883 και οι 3.868 έλαβαν έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι η φετινή χρονιά αποτέλεσε σπαζοκεφαλιά για φοιτητές και υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τις μετεγγραφές.
Μπάχαλο, μπλόκα και άκριτες αντιστοιχήσεις χαρακτήριζαν την υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, η οποία προκάλεσε πονοκέφαλο στους φοιτητές, κάποιοι εγκλωβίστηκαν σε τμήματα που παρά το γεγονός ότι ομοειδή τους είχαν αντιστοιχήσεις, αυτά δεν είχαν, κι άλλοι βρέθηκαν με βαθμούς κάτω από τη βάση σε δημοφιλή τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων με υψηλές βάσεις.
Μόλις 74 από το σύνολο των τμημάτων δεν είχαν καμία αντιστοιχία με κάποιο άλλο, ενώ προσοχή χρειάστηκε και για τα τμήματα «δύο ταχυτήτων», που μπορεί να είχαν την ίδια ονομασία, δεν προσέφεραν όμως τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, άρα ούτε και αντιστοίχηση μεταξύ τους.
Τα κεντρικά Ιδρύματα είχαν και φέτος την «τιμητική» του με χιλιάδες φοιτητές να αιτούνται μεταφορά θέσης, ενώ φέτος ορισμένα τμήματα παρουσίασαν για πρώτη φορά υψηλό αριθμό αντιστοιχήσεων. Ειδικότερα, σε ορισμένα τμήματα Πληροφορικής, Οικονομίας και Γεωπονίας έγινε «πάρτι» μετεγγραφών, σε αντίθεση με κάποια πολυτεχνικά τμήματα που είχαν «μπλόκα» και δεν επέτρεπαν τη μεταφορά θέσης.
Και δεν ήταν μόνο οι αντιστοιχήσεις αλλά και μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών (σ.σ.: όπως αλλαγή ακόμα και ΑΦΜ στα νέα πανεπιστήμια και πρώην ΤΕΙ) που καθυστέρησαν τη φετινή διαδικασία των μετεγγραφών.
Πάντως, η νέα ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη και έχει προαναγγείλει αλλαγές από την επόμενη χρονιά.
Από την έντυπη έκδοση