Η νέα ΔΕΛΤΑ θα δημιουργηθεί θα υπάγεται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων. Εκεί δηλαδή που υπάγεται και το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων και η ΟΠΚΕ. Σύμφωνα με στελέχη του αρχηγείου, η νέα ομάδα ΔΕΛΤΑ θα στελεχωθεί με περίπου 250-300 αστυνομικούς από τις προλήψεις των 1.500 ειδικών φρουρών που προορίζονταν για την άμεση ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και αστυνομικών που υπηρετούν ήδη στο σώμα.
Οι αστυνομικοί που θα μετέχουν σε αυτή θα μπορούν αυτόνομα αλλά πάντα κατόπιν άνωθεν εντολής να επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση «μπαχαλάκηδων» στο κέντρο της Αθήνας , με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπως Άγιος Παντελεήμονας, Ομόνοια και φυσικά τα Εξάρχεια , όπως επίσης και να διενεργούν ελέγχους για θέματα εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Securitynews.gr η νεοσύστατη ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 30 (τριάντα) ομάδες των 10 (δέκα) ατόμων τόσο με στελέχη που βρίσκονται ήδη στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ, όσο και με καινούργια άτομα που μόλις εισήλθαν στο Σώμα. Βέβαια αυτό αποτελεί το δεύτερο στάδιο, καθώς άμεσα στη πρώτη φάση λειτουργίας της θα αποτελείται από 120 άτομα ήτι 10(δέκα) ομάδες των 10 (δέκα) ατόμων η καθεμία.
Νέο σχέδιο αστυνόμευσης στην Αττική
«Μαύροι Πάνθηρες» για… καθαρές πλατείες. Στοπ στην «εξαγωγή» δραστών και εγκληματικών δράσεων από τη Δυτική Αττική σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.
«Εξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα σε βάρος τους. Αυτές είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης της Αττικής, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από χθες, μετά από την αποτίμηση του προηγούμενου, που δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.
Τι αλλάζει
Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του εγκλήματος από τα σημεία ευρύτερων, σε προσωπικό και μέσα, αστυνομικών ελέγχων.
Οι «χειρουργικές» αστυνομικές παρεμβάσεις θα γίνονται σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση των εγκληματογόνων σημείων ανά είδος αδικημάτων που παρατηρούνται σε αυτά.
Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής παρουσιάζουν αύξηση σε αρκετές κατηγορίες εγκληματικότητας αλλά η σημαντικότερη διαπίστωση αξιωματικών της αστυνομίας είναι πως «εξάγει» δράστες και παράνομες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας επιχειρούν 8 ομάδες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες άμεσα θα διπλασιαστούν.
Στόχος να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό «δίχτυ» γύρω από αυτές τις περιοχές για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, με αυστηρούς ελέγχους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.