«Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το αναισθησιολογικό τμήμα των νοσοκομείων πρέπει να διαθέτει μία νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Ωστόσο, τα αναισθησιολογικά τμήματα διαθέτουν μία νοσηλεύτρια για τρεις χειρουργικές αίθουσες.
Επίσης, καθεμία χειρουργική αίθουσα πρέπει να καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια-εργαλειοδότρια και μία νοσηλεύτρια κίνησης. «Στις εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μία νοσηλεύτρια-εργαλειοδότρια για δύο χειρουργικές αίθουσες», αναφέρει και δίνει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν», λέει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ, καταδεικνύοντας τις τεράστιες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις. Ενδεικτικά, σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο «Παπαγεωργίου». «Εμφανίζονται στα επείγοντα νοσοκομείων ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για χειρουργείο με σοβαρές επιπλοκές της νόσου».
Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος για την επίθεση με λοστό σε βάρος της 29χρονης
Οι χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου