Τρία διαφορετικά κυκλώματα αλλοδαπών είχαν στήσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο δίκτυο για… αγορές πλαστών εγγράφων, τα οποία διαμορφώνονταν ακόμη και μέσω εφαρμογής… κινητού I-phone ή Samsung. Το οικονομικό όφελος της μίας από τις τρεις οργανώσεις προσέγγισε ακόμη και τις 800.000 ευρώ με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, να συλλαμβάνουν επτά άτομα τα οποία είχαν κάνει την πλαστογραφία «παλιά τους τέχνη κόσκινο».
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει τις τρεις διαφορετικές υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες εξαρθρώθηκαν από τα μέσα μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κυκλώματα αλλοδαπών, τα οποία προσπαθούν να παρέχουν σε μετανάστες και πρόσφυγες τα… απαραίτητα για να έχουν τη δυνατότητα να βρουν τη «Γη της Επαγγελίας» και να καταφέρουν να ταξιδέψουν με ψευδή στοιχεία σε χώρες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είτε βρίσκονται χωρίς άδεια στην Ελλάδα είτε έχουν κάνει αίτηση ασύλου η οποία εκκρεμεί, ωστόσο μπορεί να επιθυμούν να συναντήσουν άμεσα τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.
ΚΥΚΛΩΜΑ Νο1
Ο «Μορτέζα» και ο «Μαχίντ» με την BMW στην Κυψέλη…
«Δύο αλλοδαποί φτιάχνουν πλαστά έγγραφα για μετανάστες». Η πληροφορία για το πρώτο «δίκτυο» έφτασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα. Ανέφερε ότι δύο Ιρανοί πλαστογραφούν ταυτότητες και διαβατήρια χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία διοχέτευαν σε άλλους μετανάστες, ενώ τα μετέφεραν με μία… BMW.
Ο Μορτέζα μαζί με τον Μαχίντ, όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιούσαν ένα… I-phone ως μέσο κατάρτισης-αποθήκευσης των πλαστών εγγράφων. Σε αυτό τοποθετούσαν δείγματα πρωτότυπων ταυτοτήτων και διαβατηρίων, τα οποία, μετά από κατάλληλη επεξεργασία με φωτογραφίες «υποψήφιων» μεταναστών, μετατρέπονταν σε νέα τα οποία εμφανίζονταν ως… γνήσια.
Για το κάθε πλαστό διαβατήριο οι Ιρανοί ζητούσαν από τον κάθε μετανάστη από 300 έως 400 ευρώ. Στις 17 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ εντόπισαν το «γνωστό» αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση και συνέλαβαν τα δύο άτομα, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους. Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε πως οι συγκεκριμένοι «πλαστογράφοι» είχαν αποκομίσει μέχρι τη στιγμή της σύλληψής τους το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα χρήματα τα οποία έβγαλαν από τη διαμεσολάβηση για έκδοση εισιτηρίων για τις μεταφορές των μεταναστών.
ΚΥΚΛΩΜΑ Νο2
Ο Σουδανός με το «εργαστήρι» στα Πατήσια
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Αντίστοιχη δράση φαίνεται πως είχε αναπτύξει και ένας άνδρας από το Σουδάν, καθώς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έμαθαν πως υπάρχει… ειδικό εργαστήρι στα Πατήσια. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν οι αστυνομικοί, σε ισόγειο διαμέρισμα φτιάχνονταν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία πωλούνταν από 200 μέχρι 400 ευρώ το καθένα.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στις 26 Σεπτεμβρίου εντόπισαν έναν άνδρα, ηλικίας περίπου 35 ετών και ύψους 1,70 μ., ο οποίος προσομοίαζε με τον άνθρωπο για τον οποίο είχαν την «πληροφορία» πως πλαστογραφούσε και πωλούσε έγγραφα στους μετανάστες. «Μένω στην οδό… στα Πατήσια με ακόμη δύο άτομα. Φτιάχνουμε πλαστά διαβατήρια», φέρεται να παραδέχτηκε προφορικά σε σπαστά ελληνικά ο δράστης στους αστυνομικούς όταν του πέρασαν χειροπέδες.
Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση καθώς έφτασαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο σπίτι που τους υπέδειξε ο δράστης. Εκεί εντόπισαν ακόμη δύο άτομα αλλά και εργαστήρι το οποίο περιείχε τα εξής: πέντε εκτυπωτές, ένα τάμπλετ, ένα I-Pad, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τρεις πλαστικοποιητές, έναν σαρωτή, πέντε κινητά τηλέφωνα, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλαστική επιφάνεια κοπής και ιριδίζουσες επιφάνειες με ενδείξεις χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επιπρόσθετα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν 221 διαβατήρια διαφόρων χωρών, βίζες, μία τραπεζική κάρτα αλλά και το χρηματικό ποσό των 1.480 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών μόνο από τον αριθμό των κατασχεθέντων εγγράφων το οικονομικό όφελος της οργάνωσης κυμαίνεται από 44.200 ευρώ έως 88.400 ευρώ. Παράλληλα, με βάση τη δυναμικότητα του εργαστηρίου, τον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και τα όσα βρέθηκαν σε ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν υπό επεξεργασία, τα χρήματα τα οποία θα αποκόμιζαν οι δράστες εκτιμάται πως θα έφταναν τις 265.000 ευρώ.
ΚΥΚΛΩΜΑ Νο3
O «Βουγκέτ», o «Μοϊτάβα» και το Samsung που έκανε θαύματα!
Η τελευταία -χρονικά μεν, μεγαλύτερη σε δράση δε- υπόθεση αφορούσε σε κύκλωμα Ιρανών για το οποίο έφτασε πληροφορία στην Ασφάλεια πως πουλούσε έγγραφα σε μετανάστες για να φύγουν από την Ελλάδα. Οι πηγές των αρχών ανέφεραν πως δύο άνδρες με τα ονόματα Βουγκέτ και Μοϊτάβα έφτιαχναν μέσω Samsung πλαστά διαβατήρια αλλά και ταυτότητες στην περιοχή της Κυψέλης. Και αυτό το κύκλωμα αποθήκευε στο κινητό έγγραφα, πρωτότυπα ταυτοτήτων και διαβατηρίων αλλά και φωτογραφίες μεταναστών, οι οποίοι είχαν… παραγγείλει τα πλαστά για να καταφέρουν να ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού. Οι δράστες ζητούσαν από τον κάθε μετανάστη το ποσό των 400 ευρώ για να κάνουν την «παράδοση».
Στις 27 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της Ασφάλειας μαζί με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ άρχισαν να κάνουν έρευνες για να εντοπίσουν τους δύο Ιρανούς και τελικά τα κατάφεραν. Οι δύο άνδρες είχαν πάνω τους κινητά τηλέφωνα μέσα στα οποία είχαν κρύψει συνολικά 4.429 έγγραφα! Οι συσκευές εστάλησαν στη Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για διερεύνηση.
Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν «αρνητικοί» και ιδιαίτερα «φειδωλοί» στις απαντήσεις τους στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους πάρουν κατάθεση, είχαν αποκομίσει περίπου 800.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αμοιβές για τις μεταφορές μεταναστών μέσω της διαμεσολάβησης για την έκδοση εισιτηρίων. «Για όποιον ασχολείται με την ποινική δικηγορία αποτελεί κοινό τόπο και γεμίζουν καθημερινά τα πινάκια της χώρας υποθέσεις προσφύγων-αιτούντων διεθνούς προστασίας, που συλλαμβάνονται, κυρίως, στα αεροδρόμια με πλαστά διαβατήρια, ενώ προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στην πλειονότητά τους οι ανωτέρω, κατά την εκδίκαση των υποθέσεώς τους (κατά την αυτόφωρη διαδικασία), αναφέρουν ότι αγοράζουν τα πλαστά έγγραφα από την Ομόνοια, ή άλλα σχετικά μέρη, από 500 μέχρι και 3.000-4.000 ευρώ», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης.
«Είναι υποθέσεις που οι αρμόδιοι δικαστές συχνά αντιμετωπίζουν με επιείκεια, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πέρα από την εξ ορισμού τέλεση μιας τυποποιημένης εγκληματικής πράξης από τους αγοραστές των πλαστών εγγράφων, η βαρύτερη εγκληματική δραστηριότητα τελείται από τις οργανωμένες ομάδες που παράγουν τα πλαστά έγγραφα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Οι συγκεκριμένες ομάδες χρειάζονται πλήθος ατόμων για να λειτουργήσουν, σχετικό εξοπλισμό και άρτια οργάνωση, ενώ τζιράρουν τεράστια χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, λόγω του τεράστιου χρονικού διαστήματος που κρατούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα (μπορεί να διαρκέσει και 5 έτη) και της γενικότερης κατάστασης, μεγάλος αριθμός των αιτούντων ασύλου προσπαθούν να βρουν τη γη της επαγγελίας στις χώρες της Β. Ευρώπης ή στην Αμερική με μόνο τρόπο διαφυγής να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα, είτε από τα χερσαία σύνορα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είτε με πλαστά έγγραφα τα οποία αγοράζουν σε υψηλό κόστος», μας είπε ο Αντώνης Καραγιάννης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής