Συγκεκριμένα η SZσημειώνει: «Μεγαλώνει η αντίσταση απέναντι στο «μηχανισμό» κατανομής διασωθέντων προσφύγων: ελάχιστοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως σήμερα θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις –οι χώρες που δέχονται να συμμετάσχουν στο μηχανισμό είναι ελάχιστες, δηλώνει διπλωμάτης της ΕΕ. Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία θα ζητήσουν έναν μηχανισμό διανομής για τις μεταναστευτικές ροές σε όλες τις μεσογειακές διαδρομές αλλά και στήριξη για τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα. Για την Ελλάδα και την Ισπανία δεν έχει βρεθεί λύση, αυτό που γίνεται δεν είναι παρά «συμβολική πολιτική», δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ε. Marquardt. Στο μεταξύ, η Γερμανία δε θέλει να πιέσει άλλα κ-μ της ΕΕ. Εξάλλου, και εντός της Ένωσης (CDU/CSU) οι αντιδράσεις στην πρόταση του Seehofer είναι έντονες».
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Η tagesschau τονίζει: «Περίπου 30.000 πρόσφυγες ζουν σήμερα στα ελληνικά νησιά, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Μερικοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα, όπου η κατάσταση είναι ελάχιστα καλύτερη. Στο μεταξύ οι ΥΠΕΣ των χωρών της ΕΕ σήμερα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουν για το ζήτημα των προσφύγων στην Ελλάδα. Είναι τα νησιά που φιλοξενούν σήμερα περισσότερους από 30.000 ανθρώπους – σε στενά εμπορευματοκιβώτια, σκηνές ή αυτοσχέδιες καλύβες. Η Χριστίνα Νικολαΐδου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επιβλέπει την άφιξη των προσφύγων στον Πειραιά και λέει ότι τέτοιες μεταφορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν: ‘Η μείωση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η σημερινή προσπάθεια αποφόρτισης της Μόριας είναι για όλους συνιστά σε κάθε περίπτωση μια καλή ημέρα για τους ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί από την Μόρια στην ηπειρωτική χώρα στο Βαγιοχώρι, ένα αξιοπρεπές μέρος για μακροχρόνια διαμονή’».
Επίσης η Deutschlandfunk αναφέρει: «Στην Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν περίπου 500 μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα προς ανακούφιση των στρατοπέδων προσφύγων στα νησιά. Όπως ανέφερε η ελληνική ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ), θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους 10.000 ακόμα μετανάστες. Τα ελληνικά καταλύματα είναι υπερπλήρη. Στα στρατόπεδα υπάρχουν εν μέρει μη βιώσιμες συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε και πάλι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, έφτασαν στα ελληνικά νησιά μόνο το Σεπτέμβριο».
Από την πλευρά της η DiePresse λέει: «Αν και τα κύματα μετανάστευσης έχουν «χτυπήσει κόκκινο» σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα, δεν μπορεί ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης της εισροής μεταναστών και προσφύγων, ιδίως μέσω της ανατολικής Μεσογείου. «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν νομικές ενέργειες προς συζήτηση. Περιμένουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης που ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκεται η παράνομη μετανάστευση».