H επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα καταθέσει σήμερα στον συνάδελφο, ιεραρχικά κατώτερό της, εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, στον οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση όσων είχε υποστηρίξει η κ. Τουλουπάκη σε αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, για τον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρεοπαγίτη εισαγγελέα, Ιωάννη Αγγελή.
Η κ. Τουλουπάκη, στο γραφείο της οποίας, στο Εφετείο, αναμένεται να μεταβεί ο κ. Παππάς, θα αναπτύξει προφορικά τις θέσεις της σε όσα της καταλογίζει ο άλλοτε επόπτης της, τον οποίο η εισαγγελέας καταγγέλει για ενέργειες που δημιουργούσαν προσκόμματα στην έρευνα.
Στην επίμαχη αναφορά της, που πλέον ερευνάται με εντολή του Αρείου Πάγου από τον κ. Παππά, η εισαγγελέας Διαφθοράς, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα της καταλογίζει ο κ. Αγγελής, φέρεται να καταγγέλει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι με ενέργειές του επιχειρούσε να «μπλοκάρει» την έρευνα, ενώ κάνει μνεία και στο ταξίδι στην Βιέννη, στα τέλη του 2018, το οποίο φαίνεται να αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη διάρρηξη των σχέσεών της με τον μέχρι τότε εποπτεύοντά της. Η κ. Τουλουπάκη φέρεται να επισημαίνει πως στο επίμαχο ταξίδι στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου είχαν μεταβεί η ίδια, εισαγγελείς Διαφθοράς και ο κ. Αγγελής, ο τελευταίος δεν θέλησε να παραλάβει συγκεκριμένα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος από Αμερικανούς ομολόγους τους, προτρέποντάς τους να τα παραδώσουν μέσω της Eurojust.
Χανιά: Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον 22χρονο Παναγιώτη
Ακόμη, η εισαγγελέας φέρεται να αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής πήρε παρανόμως δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία, τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, καθώς επίσης και ότι άλλαζε τις παραγγελίες που έδινε η ίδια στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Υπό εξέταση… η Εξεταστική για τη Novartis
Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο το ανοιχτό ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η οποία ρίχνει εκ νέου βαριά τη σκιά της στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση τηρεί από την πλευρά της στάση αναμονής μέχρι να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της δικογραφίας και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι θέμα κυβερνητικό αλλά της Βουλής.
«Για τον πρώην πρωθυπουργό θα δούμε με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Και αυτό θα το δουν οι βουλευτές. Επαναλαμβάνω είναι θέμα της Βουλής. Φυσικά, είναι κυβερνητική η πλειοψηφία και θα λάβουμε μια συντεταγμένη θέση, αλλά πρώτα να δούμε το περιεχόμενο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έγινε μια προσπάθεια ένα οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο μόνο στην Ελλάδα».
«Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί, Ευρωπαίος επίτροπος, διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Οταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Οταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τσούτσιας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τόνισε στον AΝΤ1 ότι όλα θα βγουν στο φως, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν είναι κυβερνητικό ζήτημα τι θα κάνει η Βουλή». Σχολίασε πάντως πως «εάν υποτεθεί ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την κατάθεση του κ. Αγγελή είναι αληθή, τότε προφανώς τίθεται δίλημμα να διερευνήσουμε εάν αυτού του είδους η σκευωρία έχει συμβεί ή όχι και φαντάζομαι ότι με κάποιο τρόπο θα διερευνηθεί».