Η αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απώτερος στόχος είναι η μείωση των χρόνων αναμονής των ασθενών για ασθενοφόρο και η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διακομιδή τους στα νοσοκομεία. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια ως νέου υπουργού Υγείας, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑΒ, μόνο λίγες μέρες μετά τις εκλογές, στις 13 Ιουλίου. Ο λόγος ήταν ακριβώς για να συμβολίσει τη μεγάλη αξία του κέντρου στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής καθώς και τη σημασία που δίνει το υπουργείο στη λειτουργία του οργανισμού.
Πριν από λίγες μέρες, με απόφασή του ο υπουργός Υγείας διόρισε νέο πρόεδρο του κέντρου τον Νίκο Παπαευσταθίου, μέχρι πρότινος διοικητή του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας). Τα δύο κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνενωθούν σε έναν υπερ-οργανισμό που θα έχει καλύτερη διαχείριση της προνοσοκομειακής φροντίδας με τη νοσοκομειακή.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον κ. Παπαευσταθίου έχουν αποφασίσει τις τρεις πρώτες κινήσεις και αλλαγές στο ΕΚΑΒ. Η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ κρίνεται απαραίτητη καθώς δεν είναι λίγες οι καθυστερήσεις στις διακομιδές εξαιτίας των ελλείψεων, με μοιραίο αποτέλεσμα πολλές φορές για τους ασθενείς. Προωθείται επανασχεδιασμός της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και έκτακτης ανάγκης, ως επιχειρησιακού πυλώνα του τομέα Υγείας στην Πολιτική Προστασία. Μεταξύ άλλων γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν και τα Κέντρα Υγείας με τα ασθενοφόρα τους στην Πολιτική Προστασία. Τα Κέντρα Υγείας μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο ενεργά λόγω υποστελέχωσης. Επίσης, ΕΚΑΒ και υπουργείο Υγείας αλλάζουν το πρόγραμμα του ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) που απαρτίζεται από εθελοντές και μέχρι σήμερα, επίσης, δεν ήταν τόσο ενεργό όσο θα μπορούσε. Γίνεται μια προσπάθεια καλύτερης εκπαίδευσης καθώς και διασύνδεσής του με την Πυροσβεστική.
Επιπλέον, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός επιχειρησιακού βραχίονα από το υπουργείο Υγείας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και όχι δύο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα που υπήρχε επιχειρησιακό κέντρο τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και στο ΕΚΕΠΥ. Η ύπαρξη δύο επιχειρησιακών κέντρων για την Υγεία μόνο καθυστερήσεις και προβλήματα δημιουργεί, με τους υπαλλήλους των δύο φορέων να είναι διαρκώς στα τηλέφωνα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, όπως αναδείχθηκε στον Τύπο τότε, βρισκόταν σε άδεια. Ολο τον συντονισμό στον τομέα της Υγείας, ακόμη και των ασθενοφόρων, τον έκανε το ΕΚΕΠΥ.
Άρτα: Ηλικιωμένο ζευγάρι έπεσε σε αρδευτικό αυλάκι - Διασώθηκαν απο την πυροσβεστική
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ξεμπλοκάρει τη σύμβαση συντήρησης των ασθενοφόρων από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για 143 ασθενοφόρα τα οποία έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη συντήρησή τους, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα ασθενοφόρα αυτά μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβρη είναι καλυμμένα με την εργοστασιακή εγγύηση, ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, «αφέθηκαν» από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε μετά τον Δεκέμβρη τα ασθενοφόρα να συντηρούνται κανονικά. Την ίδια ώρα, προχωρά η προμήθεια πτητικών μέσων, δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων, κάτι που θα βοηθήσει στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ και σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, η κάλυψη των οποίων απασχολεί πολύ τον υπουργό Υγείας. Η σύμβαση με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού για αεροδιακομιδές κυρώθηκε με νόμο στις 7 Ιουνίου. Αφορούσε σε προμήθεια δύο νέων αεροσκαφών και συντήρηση παλαιότερων ελικοπτέρων, κάτι που αλλάζει το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζοντας την προμήθεια μέσω δωρεάς και δύο νέων ελικοπτέρων.
Ο τρίτος πυλώνας των δράσεων της Αριστοτέλους για το ΕΚΑΒ είναι η εντατικοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα Πρώτων Βοηθειών. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενταχθούν θέματα Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία. Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν επίδειξη Πρώτων Βοηθειών βασικής υποστήριξης της ζωής στην πλατεία Συντάγματος.
Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο επείγοντα από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήρε συγκεκριμένα στοιχεία συνολικά για τη λειτουργία του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα στους δρόμους σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε. Εδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα μιας νύχτας του Αυγούστου στην Αθήνα, όταν θα έπρεπε να κυκλοφορούν 110 ασθενοφόρα και κυκλοφορούσαν 36.
Από την έντυπη έκδοση