Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το Associated Press, φέρεται να έχει διαμηνύσει στις ελληνικές Αρχές να μην επιτρέψουν στο ιρανικό τάνκερ να καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι. «Το State Department μεταφέρει την σθεναρή θέση του προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, σχετικά με διευκολύνσεις στο τάνκερ. Οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, που παρακολουθούν στενά την αντιπαράθεση Τεχεράνης και Δύσης, με αφορμή το ιρανικό τάνκερ. Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στη χώρα μας, τονίζοντας πως το υπουργείο «βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τα επόμενα βήματα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, εξετάζοντας τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος στην περίπτωση που το πλοίο πράγματι καταπλεύσει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα ελλιμενισμού. Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν το τάνκερ μέσω του συστήματος AIS και πρόσθεσε: «Είμαστε σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, οπότε για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα το διαχειριστούμε κυρίως βέβαια σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών». Υπενθυμίζεται πάντως ότι το αίτημα για ελλιμενισμό μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 48 ώρες πριν από τον κατάπλου, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει την ερχόμενη Κυριακή.
Σύμφωνα με την πορεία του πλοίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στον ιστότοπο Marine Traffic, συνεχίζει να πλέει σε διεθνή ύδατα και κατευθύνεται προς Ιταλία και Ελλάδα. Από τον ίδιο χάρτη προκύπτει ότι το ιρανικό τάνκερ έχει ως τελικό σταθμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Πηγή του Λιμεναρχείου Καλαμάτας εξηγούσε τον «Ε.Τ.» ότι «οι υποδομές του λιμανιού δεν είναι κατάλληλες, προκειμένου το συγκεκριμένο πλοίο να αγκυροβολήσει», ενώ επιβεβαίωσε πως «μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα για κατάπλου». Η Τεχεράνη πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, απέφευγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τον τελικό προορισμό του πλοίου.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Το διπλωματικό θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, για το οποίο οι αμερικανικές Αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα για να δεσμευτεί και να κατασχεθεί το φορτίο πετρελαίου που μεταφέρει, αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να εξελιχθεί σε σκληρή διπλωματική δοκιμασία για το Μέγαρο Μαξίμου. Αναλυτές με καλή γνώση του διπλωματικού «πόκερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζουν «καυτή πατάτα» για την ελληνική εξωτερική πολιτική την υπόθεση του ιρανικού τάνκερ, αν αυτό τελικά καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι. Η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών και οι ισορροπίες για την επίλυση του ζητήματος είναι ιδιαιτέρως λεπτές.
«Οσον αφορά αιτήματα για να κατασχεθεί το δεξαμενόπλοιο, εφ’ όσον προσεγγίσει σε ελληνικό λιμάνι, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει αρνητικά καλυπτόμενη πίσω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλώνει στον «Ε.Τ.»
ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνος Ντόκος και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος έτσι ώστε το πλοίο να μη βρεθεί σε ελληνικό λιμάνι και η χώρα μας να μη βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση».
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκρυψε την οργή της για την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να επιτρέψει τελικά στο ιρανικό πλοίο να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε, μιλώντας στο Fox News, «πολύ λυπηρή» την απόφαση του βρετανικού τοπικού δικαστηρίου να μην εκτελέσει το ένταλμα των ΗΠΑ. «Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο. Οι εξελίξεις εξακολουθούν να προβληματίζουν την Αθήνα, που ευελπιστεί να μην εμπλακεί τελικά με την αντιπαράθεση Τεχεράνης και Δύσης. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής υποστήριξε στον ΣΚΑΪ πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιφυλάξει καλύτερη μεταχείριση στην ελληνική κυβέρνηση από ό,τι στη βρετανική».
Από την έντυπη έκδοση