Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις λίγες ημέρες από τη τραγωδία που σημειώθηκε στη Δασκαλόπετρα της Χίου με τον 19χρονο να χάνει τη ζωή του όταν, κατά τη διάρκεια αγώνα με τους φίλους του, έπεσε πάνω του η μπασκέτα… Το θλιβερό αυτό περιστατικό έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στο νησί, οι οποίες ερευνούν κάθε στοιχείο ώστε να εντοπίσουν και τους υπευθύνους. Την ίδια στιγμή, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζήτησαν από όλους τους δημάρχους να μεριμνήσουν κατεπειγόντως για τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, των παιδικών χαρών και γενικότερα των χώρων αναψυχής των δήμων, ώστε να εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπά τους.
Είχε προειδοποιήσει
Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε παρέμβει για το ζήτημα των παιδικών χαρών από το 2017 στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους, και μάλιστα είχε εισηγηθεί μια σειρά από προτάσεις νομοθετικού και οργανωτικού χαρακτήρα με σκοπό τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία τους ώστε να επιτυγχάνεται η ασφάλεια των παιδιών… Ωστόσο, σύμφωνα και με δήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη (στο ΑΠΕ) κ. Ανδρέα Ποττάκη «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση του υπουργείου Εσωτερικών…».
Η Ανεξάρτητη Αρχή διατύπωνε τότε τις προτάσεις της με έγγραφο, διαπιστώνοντας ανάμεσα στα άλλα: «Ανεπαρκής ή παντελής έλλειψη φύλαξης των παιδικών χαρών, παράλειψη κλειδώματος, ακατάλληλες περιφράξεις, παράλειψη επαρκούς ελέγχου και συντήρησης του εξοπλισμού και μη πιστοποίηση των παιδικών χαρών».
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε πως δεν προβλέπονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πρότυπα για τους τρόπους περίφραξης και φύλαξης, παρότι η προστασία των κοινοχρήστων χώρων των παιδικών χαρών είναι υποχρεωτική για τους δήμους. Για το λόγο αυτό, κάθε δήμος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο προβλήματα λειτουργίας και φύλαξης των παιδικών χαρών.
Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα εντοπίζονται προβλήματα βανδαλισμών τόσο στις περιφράξεις όσο και στον εξοπλισμό των παιδικών χαρών, καθώς και όχληση των περιοίκων από την είσοδο ατόμων σε αυτές σε μη προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας. Ως εκ τούτου, η Ανεξάρτητη Αρχή τονίζει ότι η λήψη μέτρων δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της παιδικής χαράς, αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται σε όλο το 24ωρο.
Στις προτάσεις του Συνηγόρου προς το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η δημιουργία ελάχιστων προδιαγραφών για τις περιφράξεις, η ένταξη των προδιαγραφών αυτών στη διαδικασία πιστοποίησής τους και η υποχρεωτική αυτοψία των μελών των επιτροπών ελέγχου. Επίσης, η ενίσχυση δήμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, η ύπαρξη σαφών οδηγιών για το κλείδωμα τέτοιων χώρων, καθώς και ο έλεγχος και η εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης από την Αστυνομία.
Το τελευταίο «αντίο» στον 19χρονο φοιτητή
Σε κλίμα οδύνης, η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι είπαν χθες το τελευταίο «αντίο» στον 19χρονο φοιτητή που έχασε τη ζωή του όταν η μπασκέτα έπεσε πάνω του.
Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έγινε το κακό. Πώς ο 19χρονος, αντί να χαρεί τις διακοπές του στη Χίο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα μικρό γηπεδάκι.
Η κηδεία του τελέστηκε στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο Μαρούσι, με τραγικές φιγούρες τους γονείς.
«Ηταν η κακιά στιγμή. Δεν έχω να πω τίποτα για το περιστατικό. Να φροντίσει η πολιτεία να βρει τα σφάλματα και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω. Ηταν θέλημα Θεού», είπε (Open) συντετριμμένος ο πατέρας του 19χρονου.
«Ο Σταύρος ήταν ένα παιδί με πολύ μεγάλες προοπτικές. Ηταν ευφυής. Ηταν πολύ ταλαντούχος. Ηταν πράος και ήρεμος. Δυστυχώς ήταν πολύ άτυχος. Ούτε που φανταζόμουν ποτέ ότι θα του συνέβαινε κάτι τέτοιο», είπε με τη σειρά του ο παππούς του.
Από την έντυπη έκδοση