Περίπου 2.500 ακίνητα παρέμειναν ως αγνώστου ιδιοκτήτη, το Ελληνικό Δημόσιο ακόμα και στην εκπνοή της προθεσμίας δεν έδωσε το παρών στη διαδικασία, ενώ όπως προκύπτει, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έκαναν ούτε το 2008 ούτε και την τρέχουσα περίοδο δήλωση ιδιοκτησιακών στοιχείων!
Στα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» συμπεριλαμβάνονται ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά και ιστορικά μνημεία, μεταξύ αυτών το τζαμί που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου. Αν και το υπουργείο Πολιτισμού είχε υποχρέωση να το δηλώσει, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ενώ μάλιστα, μαγαζάκια με τουριστικά είδη, που στεγάζονται πλησίον του, επιχείρησαν να δηλωθούν, φυσικά μάταια.
Πέρα από το γεγονός πως αρκετοί ιδιοκτήτες τους «επικαιροποίησαν» μέχρι και το πεζοδρόμιο (!), το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που υπάρχει ανάγκασε το ανάδοχο σχήμα να μην κάνει τις σχετικές αιτήσεις δεκτές.
Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, από τις 22 Απριλίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου επισκέφτηκαν το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι 22.500 πολίτες, εκ των οποίων οι 12.059 κατέθεσαν αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων. Οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές αιτήσεις ανέρχονται σε 26.043.
Ειδικότερα, το 37,47% αφορά επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων δικαιούχου (αριθμό ταυτότητας, email κτλ.), το 12,8% το είδος δικαιώματος (π.χ. πολλές επικαρπίες μετατρέπονται σε πλήρη κυριότητα και δεν έχει ενημερωθεί το Κτηματολόγιο), το 12,13% αφορά σε σφάλματα σε στοιχεία τίτλου εγγραφής δικαιώματος, το 5,31% σε στοιχεία γεωτεμαχίου και το 5,11% σε μη εγγραφή δηλωθέντος δικαιώματος (απορριφθέντα λόγω έλλειψης δικαιολογητικών).
Παράλληλα, κατατέθηκαν για πρώτη φορά 6.900 δηλώσεις ιδιοκτησίας, ενώ, όπως φάνηκε, μεγάλη μερίδα πολιτών δεν έχει καταθέσει ποτέ ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στις 24 Ιουνίου, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών ήταν ανύπαρκτη, παρά το γεγονός ότι το ανάδοχο σχήμα εκτιμούσε ότι έστω στην εκπνοή θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να έχουν μια τελευταία ευκαιρία, μέχρι τις 15 Αυγούστου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κατά την ανάρτηση θα υπάρξει κόστος για τυχόν διορθώσεις. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, μόνο οι συστημικές τράπεζες έχουν 100 χιλ. δικαιώματα, εκ των οποίων το 5% έχει απορριφθεί γιατί δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι δημόσιοι φορείς που καταλαμβάνουν περίπου 100 χιλ. δικαιώματα και επίσης δεν ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία.
Αντίθετη στάση κράτησαν πάντως οι πολίτες, αφού την τελευταία μέρα (24/6) το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης επισκέφτηκαν 895 άτομα, την επόμενη ημέρα (25/6), όταν είχε θεωρητικά λήξει η προθεσμία, το παρών έδωσαν 370 άτομα και στις 26/6 οι πολίτες ήταν 510. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις 14/6 επίσκεψη έκαναν 591 ιδιοκτήτες, ενώ στις 19/6 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 1.290.
Παιδικά χωριά SOS: 20% των ανηλίκων έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης
Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας, Γιώργο Δημητρίου, «η προανάρτηση των στοιχείων της κτηματολογικής βάσης της Αθήνας πραγματοποιήθηκε από τις 22 Απριλίου 2019 και για δύο μήνες, με στόχο την επικαιροποίηση των στοιχείων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες από το 2008 έως σήμερα, τη μείωση των προδήλων σφαλμάτων, τη διόρθωση των σφαλμάτων επεξεργασίας και τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων που θα υποβληθούν κατά την ανάρτηση.
Στο διάστημα αυτό παραλάβαμε και εξακολουθούμε να παραλαμβάνουμε περισσότερες από 40.000 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων που θα διορθώσουν και θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του κτηματολογίου.
Η διενέργεια της προανάρτησης αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου της Αθήνας διότι αποκαταστάθηκε το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της κτηματογράφησης που ξεκίνησε το 2008 και τώρα πια μπορούμε να προσδοκούμε με βεβαιότητα τον χρόνο ολοκλήρωσης. Μετά την προανάρτηση θα ακολουθήσουν η ανάρτηση της κτηματολογικής βάσης, στις αρχές του 2020, οι τελικές διορθώσεις και η οριστικοποίηση των πρώτων εγγράφων».
Οδηγός για την ανάρτηση, τις διορθώσεις και τις ενστάσεις
Τι είναι η ανάρτηση
Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.
Στην ανάρτηση συμμετέχουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
Η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα γραφεία κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν αποσπάσματα από τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δικαιούχου με email είτε ταχυδρομικώς αποσπάσματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.
Ηλεκτρονική ανάρτηση κτηματογράφησης: Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό κτηματολογίου και εισαγάγει επιπλέον τα τρία «κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.
Ηλεκτρονικά, επίσης, θα υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: αριθμός πρωτοκόλλου δήλωσης, κωδικός προσώπου και κωδικός ιδιοκτησίας, που αναγράφονται πάνω στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.
Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του κτηματολογίου.
Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης-ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο στη θέση του υποθηκοφυλακείου.
Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης
Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της ανάρτησης είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε.
Εάν κάποιος, που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας, δεν παραλάβει τον φάκελο που θα αποσταλεί από το κτηματολόγι,ο θα πρέπει να απευθυνθεί στο γραφείο κτηματογράφησης.
Οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
Με την ανάρτηση, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.
Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.
Ειδικές περιπτώσεις
-Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν αλλά δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή.
-Επίσης, ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του ν. 2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).
Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων διόρθωσης-ενστάσεων
Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο γραφείο κτηματογράφησης.
Αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις, έντυπα
Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο γραφείο κτηματογράφησης και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του ν. 2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης/ένστασης είναι 5€.
Το κτηματολόγιο θα καλέσει πολίτες για παλαιές οφειλές
Χωρίς αναδρομική ισχύ είναι τελικά η παράταση ενός χρόνου που δόθηκε μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων, η οποία ναι μεν περιλαμβάνει περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς που κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα», αλλά πετάει… έξω όσες περιοχές έληξαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 21 περιοχές που έληξαν το 2017 και για 14 ακόμα, στις οποίες η προθεσμία έληξε το 2018. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα στην Αττική, το Αστρος και το Παράλιο Αστρος στην Αρκαδία και διάσπαρτες περιοχές, κυρίως τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα (σε Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Αρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα, Βέροια, Θεσπρωτία, Λάρισα και Πιερία.
Παράλληλα, το κτηματολόγιο, όταν «ξεμπλοκάρουν» οι επιμέρους λεπτομέρειες που έχουν καταστήσει αδύνατο σε αυτή φάση να εισπραχθούν τα χρήματα από το αναλογικό τέλος των προγραμμάτων του 2008 αλλά και τα 35 ευρώ από τα προγράμματα 1997-1999, αναμένεται να τα διεκδικήσει.
Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η διευθύνουσα σύμβουλος του κτηματολογίου Χριστίνα Κλωνάρη, «αν δεν αλλάξει ο τελευταίος νόμος, προβλέπεται κανονικά η είσπραξη του αναλογικού τέλους, το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα διότι ορίζεται ότι πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει».
Υπενθυμίζεται ότι το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου εάν από αυτήν αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ (με «ταβάνι» τα 900 ευρώ), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό δεν θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μικρότερη των 20.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο τέλος αφορά σε παλαιές κτηματογραφήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε πληρωθεί το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανά δικαίωμα, αλλά όχι το αναλογικό τέλος. Αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατ. ακίνητα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
Όσον αφορά στα τέλη 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλιά προγράμματα (1997-1999), επίσης το κτηματολόγιο έχει δρομολογήσει να εισπραχθούν από το νέο έτος, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η πληρωμή.
Από την έντυπη έκδοση