Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Ο ηθικός κίνδυνος, στον οποίο αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι το μεγάλο «αγκάθι» για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο, όπως τονίζουν τα στελέχη των τραπεζών και σημειώνουν ότι «αναζητούν τεχνογνωσία από χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα».
Για παράδειγμα μπορεί για ένα χρέος από καταναλωτικό δάνειο της τάξης των 10.000 ευρώ να κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και η τράπεζα να τους χαρίσει το υπόλοιπο των 8.000 ευρώ. Αυτό καθώς για την τράπεζα η άλλη επιλογή είναι να πωλήσει το δάνειο σε κάποιο fund παίρνοντας 700 ως 1.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Για τα «κόκκινα» στεγαστικά η τιμή -από τις διερευνητικές επαφές που έχουν οι τράπεζες με τα funds- διαμορφώνεται στα 30 με 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου και η τιμή έχει να κάνει με την τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο, με τον χρόνο που βρίσκεται σε καθυστέρηση το δάνειο και κυρίως με την προοπτική να πωληθεί στη συνέχεια το ακίνητο.
Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -πέρα από τα funds- να προτείνουν εξαγορά του στεγαστικού δανείου και σε ιδιώτες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή τιμή και τις προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι περίπλοκο και θα εξετάζεται «αλά καρτ».