Δικαστές και ένορκοι έκριναν ενόχους τον πατέρα της 4χρονης, Στανισλάβ Μπακατζίεβ και τον Νικολάι Αχμέντοφ για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού από κοινού χωρίς τη συμμετοχή αγνώστου δράστη.
Χωρίς να τους αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό, το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο άντρες με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού.
Αναφορικά με την μητέρα της Άννυς, που επίσης ήταν κατηγορούμενη στη δίκη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ψευδορκία, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία με ψήφους 4-3 ότι είναι ένοχη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος και αντίθετα αθώα για την πράξη της ψευδορκίας.
Της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Μειοψήφησαν ένας ένορκος και δυο δικαστές οι οποίοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση της με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος στο σπίτι του οποίου οι γονείς της Άννυ είχαν βρει καταφύγιο μετά τη φρικτή δολοφονία του παιδιού κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για ψευδορκία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Εισαγγελέας: Είναι ψυχροί και αμετανόητοι
Ρέθυμνο: Συλλήψεις για όπλα, άσκοπους πυροβολισμούς και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, με εξαίρεση την υπεράσπιση του Στανισλάβ Μπακατζίεβ, ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους.
Η υπεράσπιση του Νικολάι Αχμέντοφ ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και της έμπρακτης μετάνοιας «γιατί με τη συμπεριφορά του και τις καταθέσεις του στις βουλγαρικές αρχές βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος».
Για την μητέρα της Άννυς, ο συνήγορός της ζήτησε της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων.
Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ζητήσε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους έκρινα αμετανόητους. Ο τεταρτός κατηγορούμενος, (Νικολάι) σύμφωνα με το συνήγορό του βοήθησε για την εξιχνίαση. Αυτό δεν είναι αληθές. Η έρευνα ξεκίνησε μέχρι που βρέθηκε το αίμα της Άννυ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί διερευνούσαν το έγκλημα της αρπαγής ανηλίκου.
Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος με μεγάλη δυσκολία έδωσε μια κατάθεση… Και οι δυο εκδίδονταν επί χρήμασι, δεν ασκούσαν κάποιο επάγγελμα. Δηλαδή, τι να πω, ότι οι δυο κατηγορούμενοι προσέφεραν ένα έργο θετικό στην κοινωνία; Να απορριφθούν τα αιτήματά τους για ελαφρυντικά. Είναι αμετανοήτοι, ψυχροί, ψύχραιμα και ψυχρά εκτέλεσαν την πράξη».
Σε ό,τι αφορά τη μητέρα της Άννυς, Δημητρίνα Μπορίσοβα, η εισαγγελέας ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνο το διάστημα είχε φύγει στη Γερμανία για να δώσει μια προοπτική στην οικογένειά της…».
Μετά από σύντομη διάσκεψη το δικαστήριο δεν αναγνώρισε με απόφασή του κανένα ελαφρυντικό, ενώ στη συνέχεια το λόγο ζήτησε η εισαγγελέας η οποία έκανε την πρότασή της επί των ποινών. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε:
-Για τον πατέρα της Άννυ η εισαγγελέας ζήτησε ισόβια για ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης δύο ετών για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού, ποινή φυλάκισης δύο ετών για παράνομη οπλοχρησία και 15 μήνες ποινή φυλάκισης για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
– Για τον Νικολάι Αμχέντοφ η εισαγγελέας ζήτησε ισόβια για ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης δύο έτων για περιύβριση νεκρού, όπως και ποινή φυλάκισης δύο ετών για παράνομη οπλοχρησία.
– Για την μητέρα της Άννυ, Δημητρίνας Μπορίσοβα η εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής για το κακούργημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, δηλαδή ποινή φυλάκισης έξι ετών.
Τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για τον τέταρτο κατηγορούμενο.