Αν οι βαθμολογήσεις των γραπτών επιβεβαιώσουν τους παραπάνω φόβους, οι αριστούχοι στα δημοφιλή «κάστρα» του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, θα περιοριστούν σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, πιέζοντας τις βάσεις προς τα κάτω στα κεντρικά Ιδρύματα. Σημειώνεται ότι ήδη πέρσι οι πολυτεχνικές σχολές παρουσίασαν πτώση με την πιο υψηλόβαθμη, την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, να φτάνει τα 18.240 μόρια, ενώ στην Ιατρική μόνο η σχολή του Πανεπιστημίου ΑΘηνών κατάφερε να ξεπεράσει το κατώφλι των 19.000 μορίων, με 19.029, ενώ όλες οι υπόλοιπες κινήθηκαν στα 18.000 μόρια.
Σε αντίθεση με τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο επιστημονικό πεδίο) και τους υποψηφίους της Πληροφορικής και Οικονομίας (4ο επιστημονικό πεδίο), που δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εξέταση των πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου, αν ισχύσουν οι εκτιμήσεις των φροντιστηρίων και των εκπαιδευτικών, θα οδηγηθούν σε βαθμολογική σφαγή.
Τα δυσκολότερα της δεκαετίας
«Ορισμένα θέματα εμφανίζουν ασάφειες, κυρίως επιστημονικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να προβληματίσουν και να καθυστερήσουν τους εξαιρετικά προετοιμασμένους μαθητές. Τα θέματα προκάλεσαν χρονική ασφυξία ακόμη και σε άριστους μαθητές, μηδενίζοντας ουσιαστικά το χρόνο επαλήθευσης των απαντήσεών τους. Η πλήρης απάντηση των θεμάτων απαιτούσε απόλυτη ψυχραιμία, γεγονός δύσκολο για διαγωνιζόμενους μαθητές. Τα θέματα χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, εμφανίζοντας διακριτική ικανότητα μόνο μεταξύ των άριστων μαθητών. Κάποια ερωτήματα προσέγγισαν τη φιλοσοφία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας απομακρυνόμενα από αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων, στερούμενα δε άριστου επιστημονικού υπόβαθρου», ήταν η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, την περασμένη Παρασκευή, όπου οι μαθητές εξετάζονταν στο εν λόγω μάθημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, πρόκειται για τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας. Σάλος προκλήθηκε και με τη Φυσική, τα θέματα της οποίας προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από τους φυσικούς.
«Δεν θορυβήθηκε η επιτροπή;»
«Αληθεύει ότι οι λύτες της επιτροπής χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από δύο ώρες για την επίλυση των θεμάτων; Αν ναι, δεν θορυβήθηκε η επιτροπή; Αν ένας έμπειρος λύτης χρειάζεται άνω των δύο ωρών, πόσες ώρες χρειάζεται ένας έφηβος, με όλα τα άγχη που έχει φορτωθεί;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών προκαλώντας έκπληξη για τον όγκο των ζητουμένων.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Μάλιστα, η ΕΕΦ προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς τους βαθμολογητές ζητώντας τους να συνεκτιμήσουν την «ολότητα των συγκυριών για τους διαγωνιζομένους».
Τα φετινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, που και τα προηγούμενα χρόνια έχει θίξει το ζήτημα των εξαντλητικών θεμάτων αλλά και του σκοπού που τελικά εξυπηρετούν αυτά τα θέματα πέραν της βαθμολογικής σφαγής της πλειονότητας των υποψηφίων.
Πώς επηρεάζονται οι υποψήφιοι
Τα παραπάνω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα διαθέτουν συντελεστή βαρύτητας που μπορεί να επηρεάσει (προς τα κάτω) το μέσο όρο τους.
Γι’ αυτούς που διεκδικούν πολυτεχνικές σχολές, ήδη τα Μαθηματικά αποτελούν το δυσκολότερο σκόπελο διαχρονικά, με τους αριστούχους να είναι περιορισμένοι και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να γράφει κάτω από τη βάση. Η Φυσική, που έχει προκαλέσει και τις σφοδρότερες αντιδράσεις, έχει συντελεστή βαρύτητας 0,7 και σε περίπτωση που οι φόβοι επιβεβαιωθούν και στην πλειονότητά τους οι μαθητές σημειώσουν χαμηλές επιδόσεις, όχι γιατί δεν ήταν καλά διαβασμένοι αλλά γιατί δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το διαγώνισμα, οι δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν ευθεία κάθοδο στις βάσεις.
Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις Ιατρικές Σχολές βαθμολογούνται με συντελεστή 0,7 στη Χημεία, ενώ σήμερα εξετάζονται και στη Βιολογία, που έχει συντελεστή βαρύτητας 1,3. Σε περίπτωση που ο πήχυς είναι εξίσου ανεβασμένος και στο σημερινό μάθημα και δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν οι μαθητές, η βαθμολογική σφαγή που θα επακολουθήσει προμηνύει καταβαράθρωση των βάσεων, ακόμα και στην Ιατρική Αθηνών, που διαχρονικά έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλά τη βάση εισαγωγής της.
Από την έντυπη έκδοση