Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε πως «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. Από τη δική μας πλευρά, σε ανώτατο επίπεδο τα μηνύματα που δίνονται είναι ξεκάθαρα. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας στο θέμα αυτό».
Ομως στις δηλώσεις του σχετικά με τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο αλλά και στην απάντηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κράτησε χαμηλούς τόνους.
Οπως τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία προς Τούρκους επιχειρηματίες, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνητικά και τα άλλα δύο πλοία γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι εκεί, τότε κι εμείς, με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη, στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτα».
O πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «σε αυτά τα ύδατα, στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, στα οικόπεδα, σε σημεία που μας έχουν παραχωρηθεί», όπως ανέφερε.
Ατζαμής ο Μακρόν
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν τονίζοντας: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο, όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Εσύ τι είσαι;», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «εκεί υπάρχουν τα δικαιώματα των ομογενών μας. Εμείς διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν.
Και ο Νότος έχει δικαιώματα, όχι όμως διαφορετικά δικαιώματα από τους Τούρκους ομογενείς μας στον Βορρά. Εδώ όλα τα σχεδιάζει ο Νότος και θα επιτρέψουμε να εξαπατηθεί ο Βορράς;». Σε ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο, ο Ερντογάν είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας πως «ο κύριος Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει στα καθήκοντά του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».
Εχουν… τρυπήσει
Πάντως ο στόχος της Αθήνας για πίεση προς την Αγκυρα μέσω της Ε.Ε. δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και το πάγωμά τους δεν είναι ισχυρός μοχλός πίεσης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το γεωτρύπανο Φατίχ έχει κάνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κύπριοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως διαπιστώνουν να βγαίνουν υλικά, δείγμα πως οι Τούρκοι έχουν «τρυπήσει» δυτικά της Πάφου σε περιοχή που υποστηρίζουν πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
«Στο παρελθόν πραγματοποιούσαμε μόνο σεισμικές έρευνες, καθώς δεν διαθέταμε πλοίο για γεωτρήσεις. Τώρα όμως το πλοίο μας Φατίχ δυτικά της Πάφου ξεκίνησε τις γεωτρήσεις. Ερχεται και το δεύτερό μας πλοίο, το οποίο θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, όμως το κατευθύναμε στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Αγκυρα δεν ακούει κανέναν και προχωράει στο σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μυτιλήνη: Συνελήφθη γνωστός οδηγός αγώνων - Τραυμάτισε λιμενικό που προσπάθησε να τον ελέγξει
Στόχος
Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της Αγκυρας με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι να βρει αέριο αλλά να αυξήσει το κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία, με απώτερο στόχο να αναστείλει, συνολικά ή μερικώς, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τελικό στόχο να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με όρους ευνοϊκότερους από ό,τι αν θα γινόταν αυτό σήμερα. Αυτός θεωρείται και ο λόγος που ο Ερντογάν μίλησε για τις εγγυήτριες δυνάμεις που έχουν λόγο να μιλούν για την Κύπρο αλλά όχι η Γαλλία.
Αλλος ένας στόχος της Αγκυρας είναι να αποδείξει πως είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, να τις ακυρώσει στην πράξη, λόγω του ότι είναι η ίδια μία ηγεμονική, περιφερειακή δύναμη. Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ελληνική αντιπροσωπεία έχει φτάσει στην Αγκυρα για τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την 21η Ιουνίου. Η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών είχε γίνει τον Μάιο στην Αθήνα.
«Αρχές Ιουλίου θα παραλάβουμε τους S-400»
Στο μέτωπο της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μια σημαντική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Τατζικιστάν, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ασίας.
Μετά τη συνάντηση αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο Ερντογάν έδειξε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την επιμονή στην παραλαβή του ρωσικού όπλου. «Στο θέμα των S-400 δεν θα υποχωρήσουμε. Εδώ δεν είναι κράτος μιας μικρής κοινότητας. Είναι Τουρκική Δημοκρατία! Υπογράψαμε και κλείσαμε τη συμφωνία. Εμείς δεν γλείφουμε αυτό που φτύσαμε και αυτό δεν ταιριάζει στον τρόπο διοίκησής μου. Θεωρώ πως οι S-400 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα φτάσουν στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή έτσι όπως τη διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών στους διπλωμάτες της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν θα συναντηθεί πάντως με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του G-20 και όλοι διερωτώνται ποια θα μπορεί να είναι η λύση που μπορεί να βρεθεί για να παραλάβει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και να μην υποστεί κυρώσεις που απειλεί η Ουάσιγκτον.
Οριακό προβάδισμα Ιμάμογλου στην Πόλη
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ασχοληθεί με τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη για να κερδίσει ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους αντιπάλους Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου (υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν κέρδισε τις εντυπώσεις.
Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας SONAR δείχνει ένα οριακό προβάδισμα στον Ιμάμογλου με 44% έναντι 42,5% του Γιλντιρίμ. Αλλη μια δημοσκόπηση της εταιρίας ADA προβλέπει νίκη του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) με 50,6% έναντι 48,3% του αντιπάλου του από το AKP.
Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει με διαφορά 13.000 ψήφων, όμως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει τις εκλογές και είχε αποφασίσει την επανάληψή τους προβάλλοντας κάποιες παρατυπίες.
Από την έντυπη έκδοση