Πρόκειται για έναν νέο ξενώνα-«στολίδι» των «Γιατρών του Κόσμου», που θα φιλοξενήσει την πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων, που είναι τα παιδιά που έφυγαν από τον πόλεμο και ήρθαν μόνα τους στην Ελλάδα.
Ταλαιπωρημένοι ανήλικοι, ανάμεσά τους θύματα κακοποίησης, που ζούσαν μέχρι σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Μόριας και σε άλλα hot spot, θα μπορέσουν να μετακομίσουν σε έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας με παιδικές χαρές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, μάγειρες και φροντιστές που θα προσέχουν τα παιδιά όλο το 24ωρο.
Πρόκειται για τον πρώτο τόσο μεγάλο χώρο για ασυνόδευτα ανήλικα που δημιουργείται στην Ελλάδα με υποδομή για φιλοξενία 100 παιδιών. Βασικό μέλημα των υπευθύνων είναι να δοθεί προτεραιότητα σε προσφυγόπουλα κάτω των 13 ετών, που σε πολλές περιπτώσεις ζουν σε υπαίθριους καταυλισμούς δίπλα από φωτιές και ανάμεσα σε παραπήγματα. Το τελευταίο σοβαρό κρούσμα με θύμα ασυνόδευτο ανήλικο καταγράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, όπου ένας 16χρονος έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους Πακιστανούς.
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Θρήνος - Έφυγε απο την ζωή και η 18χρονη Χαριτίνη -Είχε σκοτωθεί και ο αδερφός της
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη χώρα μας ζουν 900-1.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αν και υπάρχουν πολλές κυβερνητικές οργανώσεις που μιλούν για 2.000 παιδιά.
«Είναι ανήλικα που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους. Αλλα έφυγαν λόγω στρατιωτικών συρράξεων, άλλα γιατί ήθελαν να αποφύγουν τη στράτευση σε τόσο μικρή ηλικία, άλλα γιατί προτιμήθηκε από τους γονείς τους να φύγουν σε αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης, ενώ υπάρχουν και αυτά που έφτασαν στην Ελλάδα με προοπτική να έρθουν σε δεύτερο χρόνο οι γονείς τους και να επανενωθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος», λέει στον «Ε.Τ.» ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» και ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του νέου ξενώνα στην Παιανία.
Προσθέτει δε ότι «όταν έχεις δει παιδιά στη Μόρια, δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια. Δεν έχεις δικαίωμα να ξεχάσεις και δεν αρκεί να μείνεις σε καταγγελίες. Πρέπει να μπορείς και να θέλεις να κάνεις κάτι. Γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι για τον νέο ξενώνα, που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Η επιλογή των παιδιών θα γίνει με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης,. Χρειάζεται να υπάρχει μία συνοχή ανάμεσα στους φιλοξενούμενους. Υπολογίζεται ότι το λιγότερο που θα μένει στο κέντρο ένα παιδί είναι έξι μήνες και φυσικά πρωταρχικός στόχος μας είναι οι επανενώσεις με τις οικογένειές τους όταν αυτό είναι εφικτό. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Εμείς θα ξέρουμε το προφίλ του κάθε φιλοξενουμένου. Θα είναι τα παιδιά μας».
Η κατασκευή του ξενώνα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαχειριστική Αρχή είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τον επικεφαλής του Δανιήλ Εσδρά να έχει καθοριστική συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου. Τα πρώτα παιδιά αναμένονται –εκτός απροόπτου- στο νέο τους σπίτι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου