Μάλιστα, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Δημαράς είχε διευκρινίσει πως ο πρόσθετος χρόνος που δόθηκε δεν είναι καθολικός, καθώς θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση αν πράγματι πρέπει να δοθεί. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, μάλλον πονοκέφαλο αναμένεται να φέρουν, αφού, κατά πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η 6μηνη παράταση να ισχύσει για όλες τις περιοχές.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, αν τελικώς συμβεί, πρόκειται να ανατρέψει τόσο τον σχεδιασμό σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στο χρηματοοικονομικό, με δεδομένο ότι οι πληρωμές των αναδόχων είχαν προγραμματιστεί σε συνάρτηση με το διάστημα συλλογής δηλώσεων. Αντίστοιχα, επανέρχεται το σενάριο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αντίδραση των θεσμών, αφού το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021 και οι παρατάσεις πιθανότατα να απομακρύνουν τον… στόχο.
Σημειώνεται πως ο κ. Δημαράς είχε τονίσει ότι το «υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μία γενική παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση».
Προς το παρόν, πάντως, ο Φορέας ανακοίνωσε πως παρατείνεται η προθεσμία συλλογής δηλώσεων σε Ηράκλειο και Μεσσηνία μέχρι 10 Ιουλίου αλλά και σε Βοιωτία και Φωκίδα μέχρι 12 Ιουλίου. Παράλληλα, εντός Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για Λήμνο, Λέσβο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.
Ειδικότερα, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές (εκτός Μεσσηνίας) μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 8:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 8:00 με 20:00.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περάσουν στο Δημόσιο.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Προανάρτηση Αθήνας
Κατά πάσα πιθανότητα, ανεπηρέαστη θα μείνει η προανάρτηση της Αθήνας από τις εκλογές, αφού, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται πως θα δοθεί επιπλέον παράταση. Μπορεί η συμμετοχή να είναι μειωμένη αλλά το ανάδοχο σχήμα εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα και μέχρι τις 24 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία οι πολίτες θα έχουν ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 22 Απριλίου όπου και ξεκίνησε η διαδικασία τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου έχουν επισκεφτεί 9.000 ιδιοκτήτες και έχουν κατατεθεί 5.100 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων. Την ηλεκτρονική διαδικασία προτίμησαν 7.300 πολίτες, οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά αίτηση για επανεξέταση στοιχείων. Το 42% των αιτήσεων αφορά επικαιροποίηση στοιχείων των ιδιοκτητών, το 15% αφορά σε αλλαγές στο είδος ιδιοκτησίας (π.χ. από ψιλής κυριότητας έγινε πλήρους) ενώ το 11% είναι για διόρθωση στοιχείων σε τίτλους μεταγραφής κ.τ.λ.
Υπενθυμίζεται ότι η προανάρτηση στο λεκανοπέδιο Αττικής αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Ειδικότερα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.
Παράλληλα, κάθε πολίτης μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.
Ηλεκτρονικά υποστηρίζεται και η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου