Για όσους έχουν θετική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη παίρνει συμπλήρωμα για να μην πέσει πιο κάτω από την παλιά, η αίτηση τους επιτρέπει να διεκδικήσουν και αναδρομικά παράνομων μειώσεων του 2019.
Ενώ όσοι έχουν αρνητική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την παλιά, και για το λόγο αυτόν πήραν αύξηση που μοιράζεται ισόποσα από φέτος και για μια πενταετία, έχουν συμφέρον να πληροφορηθούν με την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός και αν η αύξηση που τους βγήκε θα έπρεπε να είναι αυτή που παίρνουν ή και μεγαλύτερη.
Όλα αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί σε αποφάσεις ή έστω στα νέα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1ης/1/2019.
Παρότι όμως όλα τα νέα στοιχεία για τις επανυπολογισμένες συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα έπρεπε να είναι περασμένα στα μηνιαία ενημερωτικά συντάξεων από 1ης/1/2019, εντούτοις, και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα εμφανιστούν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019, μέσω του ΕΦΚΑ, ουδείς συνταξιούχος έχει δει ποια είναι η νέα του σύνταξη και πώς αυτή επανυπολογίστηκε! Όλοι είναι στο σκοτάδι, κινδυνεύοντας να χάσουν και αναδρομικά από παράνομες μειώσεις που μπήκαν στον επανυπολογισμό!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λήγουν προθεσμίες 60 ημερών από 1ης/1/2019 και όσοι δεν υποβάλουν αιτήσεις κινδυνεύουν να χάσουν αναδρομικά παράνομων μειώσεων που συνεχίζονται και το 2019. Μη υποβολή αίτησης για ενημέρωση του επανυπολογισμού της σύνταξης σημαίνει ότι ο συνταξιούχος αποδέχεται σιωπηρώς αυτά που παίρνει κάθε μήνα. Για τους περισσότερους τα λεφτά είναι ίδια με του 2018, ενώ για πολλούς άλλους υπάρχουν και αυξήσεις που έβγαλε ο επανυπολογισμός. Και οι μεν και οι δε έχουν έννομη συμφέρον να ενημερωθούν για τη νέα τους σύνταξη. Κυρίως όσοι παίρνουν τα ίδια ποσά θα πρέπει να είναι λίαν ανήσυχοι γιατί το γεγονός ότι δεν έχουν μείωση οφείλεται στο ότι παίρνουν ένα συμπλήρωμα σύνταξης, ως επιπλέον ποσό ή ως προσωπική διαφορά, πλην όμως η νέα τους επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτή που είχαν ως το 2018 και η προσωπική διαφορά έρχεται να καλύψει τη μείωση αυτή, ώστε να μην εμφανιστεί στην τσέπη των συνταξιούχων. Αυτό είναι που πέτυχε η κυβέρνηση με το νόμο του Δεκεμβρίου του 2018: Να μην κοπεί η προσωπική διαφορά γιατί οι συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό είναι μικρότερες από πριν.
Οι συνταξιούχοι θα ζητήσουν:
• Την ανάλυση του επανυπολογισμού των συντάξεων.
• Τα έτη ασφάλισης που ελήφθησαν υπόψη για το νέο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.
• Το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
• Το μισθό που έλαβαν υπόψη οι υπηρεσίες για την ανταποδοτική σύνταξη.
• Τις κρατήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να βγουν τα ποσά των προσωπικών διαφορών.
Ολα αυτά θα έπρεπε να αναγράφονται σε νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και θα έπρεπε να τις έχουν πάρει όλοι οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2019.
Τουναντίον όμως, όχι μόνον αποφάσεις δεν πήραν, αλλά ούτε καν τα ενημερωτικά σημειώματα με τις νέες τους συντάξεις που έβγαιναν μέχρι Δεκέμβριο του 2018. Από 1ης/1/2019, τα ενημερωτικά δεν έχουν αναρτηθεί και κρύβονται ιδίως από 1,5 εκατ. συνταξιούχους για να μη δουν πόσα τους κόβει ο επανυπολογισμός σύνταξης και πόση είναι η προσωπική διαφορά που δεν είναι σύνταξη, αλλά ένα συμπλήρωμα για να μην έχουν τη μείωση του επανυπολογισμού.
Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν αύξηση σύνταξης γιατί ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που ο επανυπολογσμός τους ευνοεί, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι πλήρωσαν μεγαλύτερες εισφορές. Ούτε σε αυτούς έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις και ενημερωτικά, παρότι έχουν πάρει κάποιες αυξήσεις των 20-50 ευρώ.
Η αίτηση έχει και το χαρακτήρα της ένστασης και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο γιατί επί της ουσίας από 1ης/1/2019 οι παλαιοί μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχοι έχουν μια καινούργια σύνταξη, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί και η αντίστοιχη απόφαση που προβλέπει η νομοθεσία!
Αν δεν κάνουν αίτηση-ένσταση τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται σιωπηρώς τον επανυπολογισμό της σύνταξης και συμφωνούν με το ποσό που τους καταβάλλεται κάθε μήνα, ακόμη και αν υπάρχουν λάθη και παράνομες κρατήσεις!
Ειδικά για το Δημόσιο, από την έκδοση της απόφασης οι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο 60 ημερών να την προσβάλουν με έφεση στο 2ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν διαφωνούν με το ποσό και τον υπολογισμό του, όπως ορίζουν τα άρθρα 68 παράγραφος 8 και 110 παράγραφος 16 του ν. 4055/2012.
Για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων, όπως του ΙΚΑ κ.λπ., η ένσταση υποβάλλεται στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΕΦΚΑ) αλλά για να γίνει θα πρέπει πρώτα οι συνταξιούχοι να πάρουν την απόφαση ή το ενημερωτικό με τη νέα επανυπολογισμένη σύνταξη. Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να ζητήσουν απόφαση και ενημερωτικό με αίτηση από τη στιγμή που δεν τους κοινοποιείται από τον ΕΦΚΑ.
Χωρίς τη νέα συνταξιοδοτική απόφαση για τον επανυπολογσμό οι συνταξιούχοι στερούνται των δικαιωμάτων τους και δεν θα έχουν αξιώσεις για αναδρομικά του 2019 από τις παράνομες μειώσεις που θα έπρεπε να μη συνυπολογιστούν στις συντάξεις τους!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]