Η σορός του κτηνοτρόφου βρέθηκε στην ξηρά μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών περίπου 3-4 χλμ από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί.
Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ολόκληρα χωριά «πνίγηκαν» στα λασπόνερα και έμειναν χωρίς ρεύμα. Γέφυρες κατέρρευσαν, ανάμεσά τους και η ιστορική του ποταμού Κερίτη, που είχε χτιστεί το 1908 και έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, βράχοι αποκολλήθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε σπίτια και σε αυτοκίνητα, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν, αφού το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και οι οικισμοί έχουν αποκοπεί.
https://www.facebook.com/neatv.gr/videos/1257995851024624/?v=1257995851024624
«Επί τρία χρόνια έλεγαν πως θα φτιάξουν τη γέφυρα του Κερίτη και δεν έκαναν τίποτα!» καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής.
Μεταλλικές γέφυρες για να αποκλειστούν οι κάτοικοι
Επτά μεταλλικές γέφυρες του στρατού, τύπου Μπέιλι, μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.
Στο μεταξύ, εκτάκτως στο νησί, έχει πάει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης για να συντονίσει την κατάσταση.
Ένα μεγάλο κομβόι 12 στρατιωτικών οχημάτων μετέφεραν υλικό κατασκευής ικανό για να φτιαχτούν δυο στρατιωτικού τύπου γέφυρες, μήκους 25-30 μέτρων η καθεμία προκειμένου να δοθεί λύση για να αποκλειστούν οι κάτοικοι περιοχών των Χανίων.
Όπως ανέφερε στο flashnews.gr, ο Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Γρηγόριος Μπερτάκης, τα οχήματα και οι άνδρες που μεταφέρουν το υλικό, είναι από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στην Αθήνα.
Τα υλικά για τις γέφυρες θα μεταφερθούν στο Μάλεμε, θα συναρμολογηθούν και θα τοποθετηθούν στον Πλατανιά, μία μέσα στο χωριό του Σκινέ και η άλλη στον ποταμό Ιάρδανο στην παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισάμου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.
Σπίρτζης: Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει
«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε σε σημεία της περιοχής των Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα Κερίτη, τόνισε ότι η γέφυρα θα αποκατασταθεί και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στη γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει. Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών. Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου».
Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα, είπε: «Πάνω στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, και θα υπάρχει η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Πολιτεία. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα.
Ο κ. Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά, σε δηλώσεις που έκανε, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα δημόσια έργα. «Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ήταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο. Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης. Έχουν να κάνουν με το πώς γινόταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Διαβάστε ακόμα: «Χιόνη» και «Ωκεανίδα» ξεπέρασαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή
Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει. Ακριβής εκτίμηση θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι και αν πούμε είναι στον αέρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στο Βόρειο Άξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».
Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης στο Ρέθυμνο
Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο Ρέθυμνο τα τελευταία 24ωρα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Το βράδυ της Δευτέρας έσπασε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από την Αργυρούπολη στη γέφυρα του Πετρέ εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού της περιοχής, ενώ παράλληλα, πλημμύρισε το αντλιοστάσιο στον Πλατανιά από την υπερχείλιση του ποταμού.
Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου να μην έχουν νερό σήμερα, και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να βρίσκονται στους χώρους των ζημιών, προσπαθώντας, να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΡ, η ευρεία έκταση της ζημιάς σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν και που, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και άλλες βλάβες, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ασφάλεια ο χρόνος αποκατάστασης της ομαλής υδροδότηση της πόλης και των προαστίων.
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη
Από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και τον δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία. Σημειώνεται, ότι κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ρεθύμνης – Σπηλίου, καθώς και άλλοι δρόμοι προσέγγισης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Αρμένων.
Εξάλλου, με απόφαση του δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν αύριο κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.