Η απόφαση πάρθηκε στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν λόγω της κατασκευής κτιρίου επί της οδού Φαλήρου, το οποίο έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής και θα έκρυβε τη θέα της Ακρόπολης.
Ο υπουργός κ. Σταθάκης ζήτησε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Σε τρεις κινήσεις προχωρά τα Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο.
1. Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης
2. Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5
3. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Το κτήριο που κρύβει τη θέα
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ήδη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές προκειμένου να εμποδιστεί η ανέγερση πολυώροφων πολυκατοικιών γύρω από την Ακρόπολη.
Κάποιοι είναι έτοιμοι να προσφύγουν και στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος επιχειρεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.
Η κινητοποίηση των κατοίκων γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση νεόδμητου ξενοδοχείου που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.
Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, τη στιγμή που οι πολυκατοικίες γύρω έχουν έξι και έλαβε την άδεια το 2017.
Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Από την έρευνα των κατοίκων προέκυψε ότι το μεγάλο ύψος του κτηρίου εξασφαλίστηκε χάρη στον μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής, της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί», με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός επιτρέπει την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και με ύψος άνω των 33 μέτρων, δηλαδή δέκα ορόφων.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί» από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.
Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν και διαδικτυακά υπογραφές. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο ψήφισμα πατώντας ΕΔΩ.