Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής σε όσους τους έχει ασκηθεί ακόμη και ποινική δίωξη για πλημμελήματα ή κακουργήματα.
Οι κλινικάρχες έχουν θορυβηθεί από το εν λόγω άρθρο καθώς θεωρούν παράλογο να μπαίνει «φρένο» σε άδειες ιδιωτικών κλινικών ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί απλά ποινική δίωξη. Αλλωστε, κακούργημα θεωρούνται ακόμη και τα χρέη στο Δημόσιο πάνω από κάποιο ποσό.
Τις ενστάσεις τους για το σχετικό άρθρο εξέφρασαν στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και πρότειναν να μη χορηγείται άδεια ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής σε περιπτώσεις τελεσίδικων αποφάσεων για κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το συγκεκριμένο άρθρο διαμορφώθηκε κατόπιν επιμονής του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.
Σήμερα το έθιμο των φωτιών σε Φλώρινα, Πρέσπες, Άργος Ορεστικό και Σιάτιστα Κοζάνης
Οπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κλινικής, επίσης, σε όσους έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για οποιοδήποτε πλημμέλημα, για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη του ενός έτους, πλην του ποινικού αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς και σε όσους έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το άρθρο 2 του νομοσχεδίου δημιουργεί «αναχώματα» σε πολλές κλινικές. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι μετοχές ή τα μερίδια εταιριών οποιασδήποτε μορφής που ζητούν άδεια ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής είναι υποχρεωτικά ονομαστικές στο σύνολό τους, γεγονός που δημιουργεί κωλύματα στα funds του εξωτερικού στα οποία οι μετοχές είναι ανώνυμες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάθεση του σχεδίου νόμου χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους θεσμικούς φορείς. Για «τακτοποιήσεις και όχι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Φωτήλας εμμένει στην αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, κυρίως αναφορικά με το θέμα των κτιρίων, που θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζει, περίπου 30 κλινικές στο «λουκέτο».
Σε παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρεται στη νομική προστασία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, μια «γκρίζα» ρύθμιση την οποία έχει αναδείξει και ο Ελεύθερος Τύπος. Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι η μετονομασία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν θα φέρει καμία ουσιαστική αλλαγή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου