Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα παλιά μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι εκτός λειτουργίας και δεν επισκευάζονται επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την αντικατάσταση της πηγής τους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρέπει να είναι ένα ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας αντιστοιχεί ένα μηχάνημα σε ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Ο «Αγιος Σάββας» βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία φτάνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι εξαιτίας του λίγου προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί- απόγευμα, ενώ η Γυναικολογική και ηΕνδοκρινολογική Κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν.
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο, ενώ η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία βρίσκεται στον 1,5 μήνα.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
Στον 1,5 μήνα είναι η αναμονή και για το Θεαγένειο, το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι γραμμικοί επιταχυντές στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας.
Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να εφημερεύει μέχρι το μεσημέρι. Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει ένα περιστατικό ενδεικτικό της κατάστασης: Εργαζόμενη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με καρκίνο της συνεστήθη να κάνει ακτινοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα, σε πιο στοχευμένο μηχάνημα, με κόστος 17.000 ευρώ.
Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» εξυπηρετούσε 15 ασθενείς την ημέρα, αλλά εδώ και ένα μήνα έχει χαλάσει. Οπως ήδη έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος σε ρεπορτάζ του, έχουν εγκριθεί οι δωρεές επτά μηχανημάτων από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου