Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, λεωφορεία θα ξεκινήσουν από: Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αμφίπολη Σερρών, Αριδαία Πέλλας, Βέροια Ημαθίας, Βρασνά Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά Πέλλας, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα Πέλλας, Ελευθερούπολη Καβάλας, Κοπανό Ημαθίας, Καστοριά, Κατερίνη Πιερίας, Κιλκίς, Κομοτηνή Ροδόπης, Κοζάνη, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα Ημαθίας, Νευροκόπι Δράμας, Ξάνθη, Πέλλα, Αιγίνιο Πιερίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Σέρρες, Σκύδρα Πέλλας, Φλώρινα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και φυσικά από πολλές περιοχές και ενορίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών χαρακτηρίζει εθνικά επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο. «Δυστυχώς, κατά τη διαπραγμάτευση, η χώρα μας παραιτήθηκε από τα διπλωματικά της πλεονεκτήματα και συναίνεσε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κυρίως, όμως, τους παραχώρησε το μακεδονικό όνομα, ως “Βόρεια Μακεδονία”, ενώ τους αναγνώρισε επίσης την εθνότητα και τη γλώσσα ως “μακεδονικές”. Αναγνωρίζουμε επομένως ένα μακεδονικό έθνος στα βόρεια σύνορά μας, το οποίο βέβαια θα διεκδικήσει τα εδάφη που θεωρεί δικά του.
Ο επεκτατισμός των Σκοπίων θα καταστεί στο μέλλον επικίνδυνος για τη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η ΕΜΣ καλεί τη Βουλή των Ελλήνων «να μην κυρώσει την ετεροβαρή σε βάρος της χώρας μας συμφωνία των Πρεσπών» και ζητά από την κυβέρνηση «την προκήρυξη δημοψηφίσματος για το εθνικό τούτο ζήτημα».
Στο μεταξύ, κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυναν τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους.
«Πάνω από 3.000 λεωφορεία»
Ενδεικτική των προσδοκιών η εκτίμηση του μέλους της επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί στην εξέδρα των ομιλητών και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.
«Καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες να έρθουν από νωρίς στην πλατεία. Θα πρέπει να μείνουμε εκεί και να διατρανώσουμε ειρηνικά ότι δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» είπε ο κ. Πατσίκας.
Όπως αποκάλυψε «ζητήσαμε και από τον Μίκη Θεοδωράκη να βρεθεί στην εξέδρα αλλα η κατάσταση της υγείας του και ο καιρός δεν επέτρεψε να είναι παρών».
Μιλώντας τέλος για τους στόχους του συλλαλητηρίου είπε ότι «η προσπάθεια είναι να μην έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή γιατί υπάρχουν οι πρόθυμοι».
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» επικεντρώνει τις προσπάθειές της και στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει δυναμική παρουσία και των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Πάνω από 2000 αστυνομικοί
Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το μεγάλο – όπως προβλέπεται – συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις.
Βασικός άξονας των μέτρων είναι σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή όσοι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο του Συντάγματος με οποιεσδήποτε ομάδες αντιεξουσιαστών θα επιχειρήσουν να κάνουν αντισυγκέντρωση.
Έτσι θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες, δηλαδή φραγμοί, με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.
Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και εμπνευστές του σχεδίου ασφαλείας, κατέληξαν σε τρεις μεγάλους υπαίθριους χώρους (ΟΑΚΑ, Μπατμικτον και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.
Τα ελικόπτερα της αστυνομίας, θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.
Ένα ακόμη ζητούμενο που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, είναι ενδεχόμενες ενέρεγειες ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και κατά την αποχώρηση των χιλιάδων πολιτών από την πλατεία Συντάγματος, ώστε ομάδες νεαρών που βέβαια θα έχουν παρεισφρήσει στο συλλαλητήριο, να μην κατευθυνθούν σε σημεία που βρίσκονται αντιεξουσιαστικές ομάδες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]