Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια που ο ίδιος έχει δηλώσει «θα μιλήσω τελευταίος και θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν φούσκα…».
Την ίδια στιγμή, «όχι σε όλα» λέει η Εκκλησία της Κρήτης και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν δέχεται την έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο αλλά και τη προσθήκη «θρησκευτική ουδετερότητα» στο Σύνταγμα.
Οι μητροπολίτες και οι ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της λεγόμενης «μικρής» Συνόδου (σ.σ.: η ΔΙΣ αποτελείται από δώδεκα ιεράρχες ενώ πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος) για τη μισθοδοσία του Κλήρου αλλά και για τη πρόταση της κυβέρνησης περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» του κράτους.
Μάλιστα, πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι παρά το γεγονός ότι η Ιεραρχία είπε κατηγορηματικά «όχι» στο σχέδιο που αφορά στην αποχώρηση των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η κυβέρνηση τελικά θα βρει τον τρόπο να το «περάσει».
Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από μητροπολίτες να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στα θέματα που έχουν προκύψει, αναμένεται σήμερα να επαναλάβει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από την Ιεραρχία και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ιερέων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημάνει ότι η μισθοδοσία των κληρικών θα κατοχυρωθεί συνταγματικά, κάτι που ως φαίνεται η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το συζητά. Αλλωστε, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε πρόσφατα ότι η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας «δεν είναι στο τραπέζι» διότι «κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους φόβους και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο κόσμος στο Δημόσιο».
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω
Σήμερα ή αύριο η Ιερά Σύνοδος θα ορίσει και τα πρόσωπα (μητροπολίτες, ιερείς και νομικοί) που θα συμμετάσχουν στην ειδική επιτροπή, η οποία θα έχει σειρά επαφών με την κυβέρνηση με αντικείμενο τα δεκαπέντε σημεία της συμφωνίας. Τα πορίσματα του διαλόγου με την Πολιτεία θα μελετηθούν από την Ιεραρχία και στη συνέχεια θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν.
Χθες, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με ανακοίνωσή της τάχθηκε ενάντια: α) στη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους διότι «θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως τον αποχρωματισμό της ελληνικής κοινωνίας από τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις της και β) στις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. «Ο κ. Κωσταντίνος Γαβρόγλου δήλωσε δημόσια στις 7 Δεκεμβρίου ότι “η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας δεν είναι στο τραπέζι”. Επομένως, όσα ακούγονται περί της εν λόγω συνταγματικής κατοχυρώσεως είναι έωλα».
Η Εκκλησία της Κρήτης αποφάσισε να μεταβεί εντός των ημερών αντιπροσωπία της στο Φανάρι ώστε να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις θέσεις της και να συμμετάσχει στο διάλογο με την κυβέρνηση «με την προσδοκία ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι προσχηματικός, επιφυλασσόμενη βεβαίως και κάθε νόμιμου δικαιώματός της στο μέλλον».
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος αποφάσισε να διεκδικήσει αναδρομικά αλλά κι εφεξής τα Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας μετά τις δικαστικές αποφάσεις που πρόσφατα δικαίωσαν όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]