Oπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) «δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρsiposTsipo;yraι πρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί, τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές». Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει και το 1 ευρώ/κιλό, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.
Μάλιστα, το 2017 η Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ παραγωγής μεσογειακών ιχθύων και εισαγωγών στην Ε.Ε., ενώ την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 37,5% του συνολικού όγκου παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι. Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η Ελλάδα και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν μαζί το 64,4% της παραγωγής παγκοσμίως.
Ομίχλη έχει καλύψει τον Κηφισό - Μεγάλη προσοχή λόγω της περιορισμένης ορατότητας
Αναλυτικά, στη χώρα μας, μετά από μια τετραετή περίοδο προσαρμογής, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2017 ανήλθε στους 112.000 τόνους, αξίας άνω των 546 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,6% ως προς τον όγκο και 0,4% ως προς την αξία πωλήσεων, καθώς η τιμή των δύο ειδών (τσιπούρα και λαβράκι) παρουσίασε μείωση. Η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,6 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 9,09% σε σχέση με το 2016, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 5,24 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 5,24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί το 2018 και στα δύο είδη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]