Ο πύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφθασε στο οικόπεδο-νεκροταφείο και βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση της καταμέτρησης καμένων ανθρώπων και ενημέρωσης των υπευθύνων που δεν πήραν σωτήριες αποφάσεις αλλά περιορίστηκαν στη διαχείριση των απωλειών.
Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Ράμφος στις 20:00 το βράδυ της «Μαύρης Δευτέρας» ενημερώνει: «…προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23:00 ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς.
Ολα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων μεταξύ τους και παιδιά». Στις 23:15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «…αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…
Έγκλημα στην Εύβοια: Προφυλακίστηκε και ο 29χρονος γαμπρός για τη δολοφονία του 66χρονου
Στις χιλιάδες σελίδες των καταθέσεων και διαβιβάσεων των εμπλεκομένων φορέων που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος εμφαίνεται η δαιδαλώδης διαδικασία λήψης πληροφοριών, που οδηγούσαν στην ατολμία αποφάσεων και εντολών. Εναέρια μέσα να διαβιβάζουν την επικινδυνότητα, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στο πεδίο το ίδιο, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας να περιορίζονται στην καταγραφή, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας να ενημερώνει τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με τους επικεφαλής της να «νίπτουν τα χείρας τους» και τα «κάστανα από τη φωτιά» να βγάζει ο διευθυντής Βορειοανατολικής Αττικής Ταξίαρχος Κώστας Βουτσελάς και ο διοικητής της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής Ανάργυρος Μπακαλώνης.
«…υπήρχαν καμένοι άνθρωποι»
Ο πύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος βρισκόταν στην περιοχή της Χαλκίδας όταν στις 18:25 κλήθηκε να βοηθήσει στη φωτιά της Ανατολικής Αττικής. Στην κατάθεσή του στις 17 Αυγούστου περιγράφει: «Το ξημέρωμα της Τρίτης κατέβηκα στη Λ. Μαραθώνος στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Ολυμπος και συνάντησα τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρη, συζητήσαμε για την εικόνα που είχαν στην περιοχή μου και τον ρώτησα τι νεότερο θέλει να κάνω γιατί στην περιοχή μου δεν είχε ενεργό μέτωπο. Μου είπε να πάρω ένα πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων και να προχωρήσω στην περιοχή στο Μάτι και να ψάχνω όλους τους κάθετους δρόμους για να αναζήτηση αγνοουμένων, καμένων και γενικά εάν μπορούμε να παράσχουμε κάποια βοήθεια στην περιοχή».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]