Ουκ ολίγα κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει λέγοντας μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να χαλιναγωγήσει όσους δεν συμφωνούν μαζί του.
«Στην Ελλάδα άρχισε η υποβολή προσφορών για την ανάθεση των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο και για να προσθέσει: «Οκτώ υποψήφιοι είναι κλειδωμένοι χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο: Στην Ελλάδα ξεκίνησε μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα με την προκήρυξη σχετικά με την ανάθεση των τεσσάρων εθνικών αδειών εκπομπής σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Μετά από μια πρώτη επιλογή, οκτώ ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων μεγάλων καναλιών με εξαίρεση το υπερχρεωμένο Mega, μάχονται για να κερδίσουν άδεια εκπομπής για 10 χρόνια, με αρχική προσφορά τα 3 εκατομμύρια ευρώ».
Στη συνέχεια το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σχολιάζει: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι το αποκορύφωμα μιας μεταρρύθμισης που επιθυμεί η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την ηθικοποίηση και τον εξορθολογισμό του οπτικοακουστικού τομέα, που επί δεκαετίες χειριζόταν μία ομάδα ολιγαρχών μετρημένων στα δάκτυλα… Μία κίνηση που έρχεται να βάλει τέλος στην οικονομική αδιαφάνεια του παρελθόντος που ήταν ανεκτή από την πολιτική τάξη. Η πρόθεση όμως αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα αμφισβητείται έντονα από την δεξιά αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει τα ΜΜΕ που είναι κυρίως εχθρικά προς αυτή. Έξι από τις οκτώ ομάδες που συμμετέχουν στην δημοπρασία προσπάθησαν επίσης να μπλοκάρουν την διαδικασία αλλά απορρίφθηκαν από το ελληνικού Συμβούλιο της Επικρατείας».
Le Monde: Ο Τσίπρας χαλιναγωγεί όσους δεν συμφωνούν μαζί του
Η «Le Monde» χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και τη λέξη «diaploki» με τη σειρά της αναφέρει ότι: «Επί μήνες , ο Νίκος Παππάς, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προωθεί τον πολύ αμφιλεγόμενο φάκελο για να εξορθολογίσει τη δυσανάλογα μεγάλη ελληνική αγορά των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και να αντιμετωπίσει το περίφημο «τρίγωνο» της αιμομικτική σχέσης μεταξύ διαπλοκής στα media, την πολιτική και τις τράπεζες. Τα μεγάλα αφεντικά της βιομηχανίας – οι ολιγάρχες- έχουν σχεδόν επενδύσει τα πάντα στον ελληνικό Τύπο και την εμπορική τηλεόραση στη δεκαετία του 1990», προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.
«Τον περασμένο Φεβρουάριο», τονίζεται στη «Le Monde», «o Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μόνο τέσσερις ιδιωτικές εθνικές συχνότητες θα είναι επιτρεπτές. Στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε μια διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων που καλούνται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία των τεσσάρων συχνοτήτων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 30 Αυγούστου. Στο τέλος, επιλέχθηκαν εννέα εταιρείες. Η μάχη αναμένεται γερή. Απαγορεύονται τα κινητά και οι φορητοί υπολογιστές μέσα στην αίθουσα όπου βρίσκονται οι εννέα υποψήφιοι υπό το άγρυπνο βλέμμα των καμερών παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί παντού τις τελευταίες εβδομάδες».
Κακοκαιρία Alexandros: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με το meteo [χάρτης]
«Μέχρι στιγμής, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες ρύθμισης, καμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών να πληρώσουν για τις άδειες»…. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή κατάσταση. Ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να πάει στη μάχη αυτή. «Ο Τσίπρας είπε ότι θέλει να βάλει τέλος στην “diaploki”, αλλά στην ουσία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα ΜΜΕ που δεν συμφωνούν μαζί του,» λέει στέλεχος της ΝΔ αναφερόμενος στην περίπτωση του MEGA, όπως γράφει η «Le Monde».
Der Standard: «O Tσίπρας βάζει σε πλειστηριασμό τις τηλεοπτικές άδειες»
Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να βάλει τέλος στα 25 χρόνια «παρανομίας» στο τηλεοπτικό τοπίο.
«Τα δωμάτια είναι σφραγισμένα και ελέγχονται από κάμερες. Εννέα ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εθνικών τηλεοπτικών σταθμών συμμετέχουν στη δημοπρασία που άρχισε σήμερα στην Αθήνα. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να βάλει τέλος στα 25 χρόνια παρανομίας λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τα χρήματα για να καλύψει τους στόχους των πιστωτών. Διακόσια δέκα εκατομμύρια ευρώ για άδειες δέκα ετών ήταν κάποτε μια εκτίμηση του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τη διάρκεια της μακράς σύγκρουσης με τους δανειστές το 2015. Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, οι βαρόνοι της τηλεόρασης θα κληθούν να βάλουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη στη διάρκεια της δημοπρασίας. Η αρχική τιμή είναι τα τρία εκατομμύρια ευρώ αλλά μπορεί να φθάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μόνο τέσσερις άδειες θα χορηγηθούν». Στη «Der Standard» φιλοξενείται και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί τέλους του πλουραλισμού στην Ελλάδα. Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης: «Η ιδιωτική τηλεόραση ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1989 με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να βρίσκονται στην εξουσία». Η Der Standard κάνει επίσης αναφορά στην ηχηρή απουσία του τηλεοπτικού σταθμού ΜEGA από την δημοπρασία.
«Finanzen.ch»: Φόβοι να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας
Η ελβετική οικονομική ιστοσελίδα «finanzen.ch» που επικαλείται και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη τη δημοπρασία σχετικά με την χορήγηση των ελληνικών τηλεοπτικών αδειών.
«Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στην Αθήνα την Τρίτη μία δημοπρασία για τη χορήγηση αδειών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα πρέπει στο μέλλον να είναι μόνο τέσσερις αντί για επτά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Η διαδικασία αυτή που διενεργείται υπό κρατική εποπτεία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες. Οι οκτώ υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων εφοπλιστών και εργολάβων, πρέπει να απομονωθούν από τον έξω κόσμο παραμένοντας στα γραφεία της Γενικής Γραμματεία Ενημέρωσης στη διάρκεια της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια χρήσης είναι τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι δημοσιογράφοι εκφράζουν φόβους ότι εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν με το κλείσιμο ορισμένων ιδιωτικών καναλιών. Ολόκληρη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχική συμπεριφορά. Ο Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυμέσων που να είναι πιο κοντά του από πολιτικής άποψης, όπως ειπώθηκε από τους Συντηρητικούς», επισημαίνει η ιστοσελίδα «finanzen.ch».