Τη στιγμή που στο κέντρο κράτησης της Μόριας γράφεται μια από τις πιο μαύρες κηλίδες της διαχείρισης του προσφυγικού, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι «μερικά από αυτά που περιγράφει ο “Guardian” είναι ακριβή, μερικά υπερβολικά. Η Μόρια θα μπορούσε να είχε λυθεί αν η τοπική κοινωνία έδινε την άδεια να επεκταθεί ο χώρος της Μόριας ώστε να υπάρχει περιθώριο να διαχειριστούμε τον παραπάνω κόσμο όταν έχουμε αυξημένες ροές», κατέληξε.
Μία ακόμα συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος για την κατάσταση στο νησί έδωσε και ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία απάντηση που πήρε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Μόριας ήταν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν». «Αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε.
Εκτός από την προθεσμία 30 ημερών της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να προβεί σε απαιτούμενα μέτρα, αλλιώς οι υγειονομικές υπηρεσίες θα κλείσουν τη Μόρια, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου έχει καταθέσει και ο κ. Γαληνός «επειδή γίνονται τα όργια στη Μόρια διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί». Κατηγόρησε την κυβέρνηση «γιατί δεν θωρακίζει εγκαίρως την τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν φροντίζει να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της δομής της Μόριας. Δεν μπορεί να επικαλούνται τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το ένα πράγμα (σ.σ.: την αποσυμφόρηση μέσω μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα). Η συμφωνία προβλέπει και τις επαναπροωθήσεις με την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου».
Στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων θα κληθεί σήμερα να απαντήσει ξανά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτισώτη. «Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την αποσυμφόρηση των νησιών, έχοντας προχωρήσει, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το 2018, σε μόλις 228 επιστροφές παρανόμων μεταναστών προς τη γείτονα χώρα. Τέλος, όλα αυτά δικαιώνουν την κριτική που ασκήσαμε στο -προ ολίγων μηνών- πολλά υποσχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις σε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά», αναφέρει ο κ Βαρβιτσιώτης ρωτώντας αν υπάρχει σχεδιασμός για την ουσιαστική επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και την ανακοπή των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Εδώ και τρεις μέρες στη Σάμο συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να κλείσει το κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στο οποίο βρίσκονται 4.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι εγκαταστάσεις του είναι για 650 άτομα. Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ομως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!».
Κως: Πέθανε βρέφος την παραμονή Χριστουγέννων - Αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας
Ωστόσο στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δημήτρη Βίτσα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ο υπουργός υπεραμύνθηκε της ορθής διαχείρισης των χρημάτων που δόθηκαν στη χώρα. «Πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους. Ολα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο».
Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος πρόεδρος ΜΚΟ
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ο οποίος κατηγορείται μαζί με ακόμη 30 στελέχη της οργάνωσης για βαριές κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, όπου παραδόθηκε και συνελήφθη, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία 48 ωρών προκειμένου να απολογηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποστηρίξει αύριο το πρωί ενώπιόν της πως δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο κύκλωμα, το οποίο κατηγορούνται πως είχαν στήσει οι εργαζόμενοί του.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα 30 μέλη της ΜΚΟ ήταν σε επαφή με κυκλώματα δουλεμπόρων στην Τουρκία και διευκόλυναν με τις πληροφορίες που παρείχαν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη Λέσβο και τη Σάμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]