«Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», που ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά, φέτος υλοποιείται σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια. Το πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» πέρυσι και είναι μεγάλη η ικανοποίηση στο υπουργείο για το γεγονός ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ φέτος αυξήθηκαν κατά 15%.
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας, αλλά και στα καινούργια προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, εξήγησε στους μαθητές τις επιλογές που τούς δίνει το ΕΠΑΛ και σημείωσε ότι από του χρόνου, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις και αποφοιτώντας από εκεί θα λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικών προσόντων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους μαθητές όταν ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα από τις 09:00. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» σχολίασε. Πρόκειται για μία απόφαση, πάντως, που δεν έχει παρθεί επίσημα, παρά μόνο μέχρι στιγμής, επίσημα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργού.
Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία». Τέλος, εξήρε τη στάση και το έργο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».
Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.
Πρώτο κουδούνι με μεγάλα κενά στα σχολεία
Γενναιόδωρο ήταν το πρώτο κύμα προσλήψεων αγγίζοντας τους 19.480 αναπληρωτές σε σχέση με άλλες χρονιές, μένει βέβαια να δούμε αν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες. Η έναρξη του ολοήμερου σχολείου από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ δυστυχώς και φέτος μόλις στο 50% θα καλυφθούν τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη.
Γενναιόδωρος φάνηκε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Θεσσαλονίκης για το χώρο της Παιδείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει πρώτη φορά συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ηδη η δεύτερη υπόσχεση του πρωθυπουργού για επιστροφή των αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς συνοδεύτηκε με σειρά ερωτημάτων από την άλλη πλευρά.
Κάλυψη κενών
Ακόμα και ο ίδιος ο Κώστας Γαβρόγλου παραδέχεται ότι τα κενά είναι δύσκολο να καλυφθούν, παρά το γεγονός ότι φέτος όντως έγινε ένα πολύ μεγάλο κύμα προσλήψεων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 8.763 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για 14.000 κενά (σ.σ.: συμπεριλαμβάνονται ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη), στη Δευτεροβάθμια προσλήφθηκαν 1.776 καθηγητές και στην ειδική αγωγή 8.941 εκπαιδευτικοί και προσωπικό.
Παρά τον πλούσιο αριθμό, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία, μιας και μένει να δούμε τα έκτακτα κενά που θα προκύψουν και πότε αυτά θα καλυφθούν. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του τα «ρίχνει» σε κάποιους διευθυντές εκπαίδευσης και σχολείων που δεν στέλνουν σωστά στοιχεία για τα κενά στο υπουργείο Παιδείας.
Το σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, με το υπουργείο Παιδείας να αδυνατεί να τις καλύψει. Μέχρι τον Οκτώβρη οι γονείς μπορούν να κάνουν αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, με το νούμερο που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής (6.500 αιτήσεις) να είναι ήδη αδύνατον να ικανοποιηθεί. Περίπου τα μισά αιτήματα αναμένεται να καλυφθούν και φέτος, με πηγές του υπουργείου να μην αποκλείουν και τα φαινόμενα «διάσπασης» ενός εκπαιδευτικού σε περισσότερες από μία περιπτώσεις παιδιών ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]