Ο 25χρονος Νίκος είχε ανοίξει δύο φορές… διάλογο μαζί τους πριν τον ωθήσουν στη θανατηφόρα πτώση. Στη «δοκιμαστική» φορά κατόπτευσης των συνθηκών είχαν εμφανιστεί οι δύο Πακιστανοί και τον είχαν ρωτήσει: «Εχεις τσιγάρο;», με τον άτυχο Νίκο να απαντά: «Δεν καπνίζω». Οι δύο δράστες έφυγαν προσωρινά και επανήλθαν έχοντας μαζί τους και τον 25χρονο από το Ιράκ. Ο 17χρονος επικεντρώνεται στην 23χρονη κοπέλα από την Πορτογαλία, ενώ ο 28χρονος Πακιστανός και ο 25χρονος Ιρακινός ζητούν επιτακτικά χρήματα. «Δεν έχω χρήματα μαζί μου», απαντά ο Νίκος, με τους δράστες να τον απειλούν με σπασμένο μπουκάλι στο λαιμό για να πάρουν το κινητό του τηλέφωνο και τις καδένες που φορά στο λαιμό του.
Περιοριστικοί όροι σε… διεύθυνση αγνώστου διαμονής
Εντύπωση έχει προκαλέσει το ποινικό παρελθόν των δραστών, με τον έναν να έχει υποβάλει και αίτημα χορήγησης ασύλου! Οι τρεις δράστες φαίνεται να βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 2-3 χρόνια και ήταν μέλη συμμορίας που δρούσε στην περιοχή του Φιλοπάππου, όπου με απειλή σπασμένων μπουκαλιών και μαχαιριών επετίθεντο σε περαστικούς.
Ο 17χρονος είχε συλληφθεί στις αρχές 2018 για ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων (μαχαίρι), σε μία ακόμη επίθεση σε βάρος πολιτών. Παρ’ όλα αυτά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δίνοντας το παρών σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας χωρίς να έχει δηλώσει διεύθυνση διαμονής. Ο 25χρονος Ιρακινός είχε συλληφθεί για κλοπή και είχε αφεθεί ελεύθερος. Ο 28χρονος από το Πακιστάν είχε συλληφθεί για παράβαση του νόμου περί Αλλοδαπών και είχε κάνει αίτημα χορήγησης ασύλου. Ολοι τους δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα και εκμεταλλεύονταν το καθεστώς των εξάμηνων παρατάσεων διαμονής τους στην Ελλάδα.
Οι αξιωματικοί, που χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν αποκλείουν από τη σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους να διαπιστωθεί ότι έχουν συλληφθεί και άλλες φορές για παρόμοια αδικήματα, ωστόσο να είχαν δηλώσει διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας.
Μία ώρα πριν περάσουν στα Σκόπια
Μετά τη θανατηφόρα «ώθηση» του Νίκου στο κενό και τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση, ο 28χρονος και ο 17χρονος από το Πακιστάν διέφυγαν με αυτοκίνητο και έφθασαν στη Θήβα. Από κύκλους ομοεθνών τους έμαθαν ότι αναζητούνται και αμέσως έκλεισαν κινητά τηλέφωνα και απενεργοποίησαν τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναζητούσαν τρόπους να φθάσουν στην Ειδομένη Πολυκάστρου Κιλκίς και από εκεί από το σταθμό των Ευζώνων ή κρυφά περάσματα να φτάσουν στην ΠΓΔΜ.
Με άγνωστο τρόπο έφθασαν Θεσσαλονίκη, έπειτα στο Κιλκίς και στη συνέχεια Ειδομένη. Τα κλιμάκια αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας Κιλκίς, πρόλαβαν στο… παρά πέντε τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Εφθασαν στο σημείο εξόδου σχεδόν μία ώρα πριν από τη διαφυγή τους. Τους εντόπισαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και από εκεί τους μετέφεραν στην Αθήνα. Πολύ νωρίτερα είχαν εντοπίσει τον 25χρονο Ιρακινό και τον έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση, με σκοπό να συλληφθούν πρώτα οι δύο Πακιστανοί, για να μην υπάρχει περιθώριο να τους προειδοποιήσει. Οταν προσήχθησαν εκείνοι, έγινε το ίδιο και με τον συνεργό τους στο κέντρο της Αθήνας.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Απλά ήμουν εκεί»
Μετά την προσαγωγή τους στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής, η 23χρονη κοπέλα από την Πορτογαλία τούς αναγνώρισε ανεπιφύλακτα. Οι δύο Πακιστανοί ομολόγησαν πως συμμετείχαν στη ληστεία και υποστήριξαν ότι δεν έσπρωξαν τον Νίκο, αλλά εκείνος έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, όταν τον απείλησαν να τους δώσει το κινητό του τηλέφωνο. Ο 25χρονος Ιρακινός υποστήριξε ότι βρισκόταν εκεί αλλά δεν συμμετείχε στη ληστεία. Αποτύπωμά του είχε ταυτοποιηθεί σε πλαστική σακούλα που άφησαν πίσω τους οι δράστες. Οι συνεργοί του, ωστόσο, τον έβαλαν στο κάδρο της ληστείας που κατέληξε στο θάνατο του άτυχου νέου.
ΟΠΚΕ και «τράπεζα» προσαγωγών
Κομβικό σημείο στην εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν η συλλογή πληροφοριών αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, που βοήθησαν στην αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των δύο δραστών. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, έδειξαν τις φωτογραφίες τους στην 23χρονη από την Πορτογαλία, η οποία τους αναγνώρισε, ενώ διατήρησε μια μικρή επιφύλαξη για τον 25χρονο από το Ιράκ.
Σημαντικό μερίδιο στην εξιχνίαση της υπόθεσης είχαν οι περισσότερες από 200 προσαγωγές ατόμων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών το τελευταίο πεντάμηνο. Οι 90 από αυτές είχαν γίνει συλλήψεις, εκ των οποίων οι 35 για ληστείες του δρόμου. Μέσα σε αυτή την τράπεζα δεδομένων υπήρχαν και οι τρεις δράστες της ανθρωποκτονίας του 25χρονου Νίκου.
Οι αστυνομικοί στον τόπο της ληστείας είχαν βρει το κινητό τηλέφωνο του 25χρονου, το οποίο στάθηκε αφορμή για τη συμπλοκή που κατέληξε στη θανάσιμη πτώση. Το κινητό τηλέφωνο της 23χρονης δεν βρέθηκε, καθώς οι δράστες φαίνεται να το πέταξαν όταν αντελήφθησαν το θανατηφόρα αποτέλεσμα της πράξης τους.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Το θύμα δέχτηκε απειλή με μαχαίρι και συνεπεία αυτής βρέθηκε στον γκρεμό με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του».
Ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Αθανάσιος Κοκκαλάκης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, πέρα από την κοινωνική απαξία της πράξης, παρουσίαζε στο πεδίο των ερευνών ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω του τρόπου και των συνθηκών που διεπράχθη.
Επεσήμανε επίσης: «Αξιοποιήσαμε πρωτίστως όλα τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία, σε συνδυασμό με πηγές και δίκτυα πληροφόρησης, ώθησαν τις έρευνές μας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις».
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την ανθρωποκτονία και τη ληστεία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι δράστες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στα δικαστήρια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]