Και αυτό διότι στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι «η αίτηση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις».
Αυτό σημαίνει πως όσοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης δεν θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Δημοσίου και διεκδικώντας αποζημίωση, ενώ έγκυροι νομικοί θέτουν και ζήτημα συνταγματικότητας.
Και αυτό διότι στο άρθρο 20 του Συντάγματος για την έννομη προστασία του πολίτη ορίζεται σαφώς ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει». Επίσης, διασφαλίζει ότι το «δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί αγωγές από πυρόπληκτους, αφού συνήθως πρώτα κατατίθενται οι μηνύσεις, και όταν αυτές κερδηθούν, ακολουθούν οι αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια για αποζημίωση.
Πάντως, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες νομικές πηγές, επειδή το δικαίωμα διορισμού δίδεται σε ένα μέλος από κάθε οικογένεια, εκτιμάται ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τους άλλους συγγενείς των θυμάτων/πυρόπληκτων να καταθέσουν αγωγές για αποζημίωση.
Σύμφωνα με την απόφαση, ως δικαιούχοι διορισμού καθορίζονται ένα μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και τις 24 Ιουλίου 2018, μέχρι β’ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Δικαιούχοι
Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και τις 24 Ιουλίου 2018.
Νίκος Χαρδαλιάς στη Δυτική Αττική: Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές αποτρέποντας τραγωδίες
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγό τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.
Τα άλλα μέτρα
Εν τω μεταξύ, με 8σέλιδο ενημερωτικό δελτίο καταγράφει η κυβέρνηση τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και για την πρόοδο υλοποίησής τους, περιλαμβάνοντας αναλυτικά όλες τις κινήσεις ανά υπουργείο, καθώς και τα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων, τα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης, τα μέτρα στήριξης δανειοληπτών τ. ΟΕΚ.
Οσον αφορά για το επίδομα των 586,94 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών, που δεν είχε καταβληθεί σε κανένα δικαιούχο, διευκρινίζεται ότι χθες δόθηκε από το υπ. Εσωτερικών η χρηματική εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη μεταφορά των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς των δήμων, ώστε στη συνέχεια εκείνοι να το διανείμουν στους δικαιούχους. Πάντως ενδιαφέρον έχουν οι ημερομηνίες που οι δήμοι κατέθεσαν τα σχετικά αιτήματα επιχορήγησης προς το ΥΠΕΣ, με το Δήμο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης να στέλνει την κατάσταση με τους δικαιούχους μόλις την Πέμπτη 16 Αυγούστου, ενώ ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απέστειλε το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 17/8.
Ανάμεσα στις ενέργειες που προχωρούν και αυτές του υπ. Εργασίας με έκτακτα βοηθήματα, με μέτρα στήριξης των οικογενειών θανόντων, όπως είναι το μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα 8 παιδιά των θανόντων κατά τις πυρκαγιές που θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωσή τους, του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπ. Ενέργειας, του υπ. Οικονομικών, του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]