Πλέον, όπως τουλάχιστον αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρις «αναλήψεως καθηκόντων από το διοριζόμενο μουφτή» τοποτηρητής αναλαμβάνει ο Τζιχάτ Χαλήλ. Εχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε «διοριζόμενο» μουφτή κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι διάδοχοι των δύο νόμιμων μουφτήδων που αποκαθηλώθηκαν για το χατίρι του Ερντογάν.
Ο τοποτηρητής εργάζεται ήδη ως ψάλτης στη νόμιμη μουφτεία της Κομοτηνής.
Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεπε όχι μόνο να έχει στενές σχέσεις με την ψευτομουφτεία Κομοτηνής και το τουρκικό προξενείο, αλλά να πρωταγωνιστεί και στην επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε πριν από τρία χρόνια την Ξάνθη και την Κομοτηνή και ο Τζιχάτ Χαλήλ ήταν ένας από αυτούς που τον καλωσόρισαν. Η νόμιμη μουφτεία δεν έβλεπε με καλό μάτι τις στενότερες σχέσεις του –μέχρι πρότινος- ψάλτη με την ψευτομουφτεία και το προξενείο. Εφτασε σε σημείο να κολλήσει αφίσα της ψευτομουφτείας στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ακριβώς πριν από δύο χρόνια τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο μαζί με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, Ιμπράημ Σερίφ, είχαν πάει στο Εσκί Τζαμί όπου και υπηρετεί ο κ. Τζιχάτ για συνέντευξη. Μετά από λίγο κατέφθασε ο πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής Κομοτηνής Σελίμ Ισά, ο οποίος τους έβγαλε έξω, καθώς δεν είχαν άδεια για γυρίσματα μέσα στο τζαμί. Εξοργισμένος ο νόμιμος μουφτής ρώτησε τον κ. Τζιχάτ πώς μπήκε μέσα το τηλεοπτικό συνεργείο κι εκείνος δήλωσε άγνοια. Ωστόσο, κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον κ. Τζιχάτ να ανοίγει την πόρτα του Εσκί Τζαμί στον ψευδομουφτή Σερίφ και στο τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο. Ετσι, αυτός που είχε περισσότερα «πάρε – δώσε» με την ψευτομουφτεία και το τουρκικό προξενείο «χρίστηκε» τοποτηρητής στη νόμιμη μουφτεία της Κομοτηνής με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης, οι οποίοι με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησαν την Ελληνική Πολιτεία δείχνοντας σεβασμό τόσο στη μουσουλμανική μειονότητα όσο και τη χριστιανική πλειονότητα, έχουν συστήσει κοινό «μέτωπο». Εχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί παράνομο το άρθρο της τροπολογίας που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των δύο μουφτήδων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν νομικό πραξικόπημα την παύση τους, λήγει το 2021.
Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως: «Ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».
Βέβαια, εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει αν το άρθρο κριθεί τελικά αντισυνταγματικό; Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ευθέως θέσει θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]