Τόσες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά και ενώ υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν στο Μάτι, κανείς δε γνωρίζει την επικινδυνότητα όσων εισπνέουν. Οι όποιες αναλύσεις για ρύπανση ή μόλυνση στην περιοχή περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε μερικές πρωτοβουλίες και μόνο για το νερό, ενώ η Πολιτεία αποδείχθηκε… ανεπαρκής ακόμη και σε απλά πράγματα, όπως την προμήθεια των κατοίκων με μάσκες.
Σοβαρή είναι η τοξική επιβάρυνση της περιοχής, καθώς κάηκαν αυτοκίνητα, υγρά αυτοκινήτων, πλαστικά, δομικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι τώρα έχει απλά παραδώσει στο Εργαστήριο τις καταγραφές από τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο που ο κοντινότερος είναι στην… Αγία Παρασκευή, επομένως δεν προκύπτει από αυτές τις καταγραφές ιδιαίτερη αύξηση σωματιδίων, όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής εξηγεί ότι όλο το πρόβλημα είναι τώρα στο έδαφος, καθώς ό,τι αιωρούνταν έχει «κάτσει» επηρεάζοντας έτσι την υγεία των ανθρώπων που εκτίθενται. Οι ειδικοί δεν αναμένουν ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε στη θάλασσα. Η ομάδα των τεσσάρων ανθρώπων του εργαστηρίου θα μετρήσουν τα σωματίδια στον αέρα, θα λάβουν δείγματα εδάφους αλλά και περιφερειακών υδάτων. Δείγματα θα ληφθούν συνολικά από 25 σημεία, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Στόχος είναι να επιβεβαιώσουμε την επιμόλυνση που υποθέτουμε ότι υπάρχει».
Ο δήμαρχος
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνού, μετρήσεις του νερού έχουν πραγματοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές, καθώς και από την ΕΥΔΑΠ, η οποία ανακοίνωσε ότι η ποιότητα του νερού «ανταποκρίνεται πλήρως στις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέσω του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) ελέγχει την ποιότητα του νερού (σε συνεργασία κυρίως με τους δήμους) αλλά και των τροφίμων που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Στην προμήθεια των κατοίκων με μάσκες, όμως, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι είχε… δευτερεύοντα ρόλο: σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προμήθευσε με μάσκες τους πληγέντες, κάτι που έκαναν οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου.
Ο κ. Μπουρνούς αναφέρει ότι δόθηκαν μάσκες στους κατοίκους, οι οποίες εξασφαλίστηκαν από χορηγούς.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Στο μεταξύ, εγκύκλιο για λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας. Αυτή η εγκύκλιος έχει διανεμηθεί σε όλες τις περιφέρειες και έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες δήμων, όπως του δήμου Μαραθώνα, για παράδειγμα, που βρίσκονται οι πληγέντες.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.
Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ακόμη ότι η τέφρα στις καμένες περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της φύσης των απανθρακωμένων υλικών. Οι οσμές καπνού μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή για αρκετό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή των κατοίκων ότι κατά τον καθαρισμό των κατοικιών μετά την πυρκαγιά θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός / εξαερισμός στον χώρο.
Αμίαντος
Αρκετές κατοικίες στις πληγείσες περιοχές, λόγω της χρονολογίας κατασκευής τους, αποτελούνται και από υλικά τα οποία περιέχουν αμίαντο (μόνωση, κεραμίδια, πόρτες, καπνοδόχοι, φούρνοι, τοίχοι κ.ά.).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ο αμίαντος αποτελεί υλικό που δεν δημιουργεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό όταν είναι σταθερά συνδεδεμένος σε τελικά προϊόντα όπως τοίχους, πλακάκια και σωλήνες, εφόσον δεν καταστρέφεται ή υφίσταται καταπονήσεις και φθορές.
Με την πυρκαγιά, όμως, εφόσον υλικά από αμίαντο κάηκαν, απελευθερώθηκαν οι ίνες στην ατμόσφαιρα.
Εργασίες αφαίρεσης αμιάντου στα υλικά που περιέχουν την επικίνδυνη ουσία ξεκίνησαν χθες εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από το υπουργείο Εργασίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]