Η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί δεν συμμετέχεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις;» ήταν απλή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: «Διότι η πλειονότητα όσων είναι στα μπλόκα έχουν βολευτεί με τις επιδοτήσεις και έχουν καλλιέργειες που δεν απαιτούν πολλές εργατοώρες»! Οπως τόνισε, ο μέρος όρος ηλικίας των αγροτών στην Ελλάδα είναι 65 χρόνια.
«Οι περισσότεροι έχουν βολευτεί στο καθεστώς των επιδοτήσεων και δεν προχωρούν. Προσωπικά, πάντα μου άρεσε να σκέφτομαι “out of the box”. Να προσπαθώ να εξελιχθώ. Και νομίζω ότι το κατάφερα. Οι σημερινοί αγρότες είναι μεγάλης ηλικίας, έχουν βολευτεί στις επιδοτήσεις, δεν ξέρουν πολλά πράγματα και φοβούνται να πειραματιστούν», είπε. Παρατήρησε ότι το δυσάρεστο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Οι νέοι δεν στρέφονται στον πρωτογενή τομέα και όσοι το κάνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό υιοθετούν τη στάση και την προσέγγιση των γονιών τους.
Υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις τίθεται το θέμα των επιδοτήσεων, δίνονται υποσχέσεις (οι οποίες πολλές φορές δεν τηρούνται) και οι αγρότες μαζεύουν ράντσα και τρακτέρ από τα μπλόκα και επιστρέφουν στα χωράφια τους. «Δεν με ενδιαφέρει να συμμετέχω σε τέτοια κινητοποίηση, διότι πολύ απλά δεν με νοιάζουν οι επιδοτήσεις», λέει. Οπως ανέφερε, είναι αγρότης τρίτης γενιάς και πριν από δύο χρόνια ανέλαβε την καλλιέργεια 350 στρεμμάτων. Πλέον, τα έχει αυξήσει στα 1.100 και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα είναι 2.000.
«Αρχισα με σιτάρι και ελαιούχους σπόρους και στράφηκα στην ντομάτα. Ενα στρέμμα σιταριού μπορεί να δώσει στον αγρότη 90 ευρώ. Το ίδιο στρέμμα αλλά με ντομάτα δίνει 2.600 ευρώ και, αφού αφαιρεθούν 700 ευρώ ως έξοδα, μένουν καθαρά στην τσέπη 1.900 ευρώ!», είπε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η καλλιέργεια της ντομάτας είναι απαιτητική και εμπεριέχει ρίσκο. Ο αγρότης ξεχνάει ωράριο, διακοπές και εξοχικά, με αποτέλεσμα λίγοι να επιλέγουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και να προτιμούν τα σιτάρια που είναι πιο… ξεκούραστα και έχουν επιδότηση.
Ως αγρότης λαμβάνει τη βασική ενίσχυση και τη συνδεδεμένη με την καλλιέργεια επιδότηση. Για παράδειγμα, το βαμβάκι λαμβάνει επιδότηση 70 ευρώ/στρέμμα και η ντομάτα 50 ευρώ/στρέμμα. «Ομως, όταν έχω 800 ευρώ έξοδα, δεν θα με σώσουν τα 50 ευρώ της συνδεδεμένης. Είναι κάτι που εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Δεν περιμένω βοήθεια από το κράτος για να πάω μπροστά», είπε. Παραδέχθηκε ότι το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα) έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά αν έβγαινε στα μπλόκα το πρώτο αίτημά του προς την κυβέρνηση θα ήταν να βρεθεί σπουδαγμένος νεαρός κόσμος να ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
ΠΕΡΑΣΜΑ «DANIEL»
«Είδα 150.000 ευρώ να βουλιάζουν στα νερά»
Να σημειωθεί ότι ο 26χρονος είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και νυν σπουδαστής της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην ειδικότητα «διαχειριστής γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων». Καλλιεργεί αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και ήδη έχει προμηθευτεί το τρίτο drone του. Το καταστροφικό πέρασμα του «Ντάνιελ» από τη Θεσσαλία τού προκάλεσε αρκετά σημαντική ζημιά. Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν 85 από τα 1.100 στρέμματά του. «Αλλά ήταν αυτά με την ντομάτα. Είδα 150.000 ευρώ να βουλιάζουν μέσα στα νερά. Ομως, φέτος φρόντισα και προμηθεύτηκα ειδικά μηχανήματα και διόρθωσα λάθη του παρελθόντος. Το χώμα έχει στεγνώσει και ήδη καλλιεργώ», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Παραδέχτηκε ότι έπαιζε «φρουτάκια» ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος – «Δεν είμαι άγιος» [Βίντεο]
Σοκάρει η ιστορία αιμομιξίας εν αγνοία τους- Η απάτη γυναικολόγου και η φοβερή αποκάλυψη
Τραγωδία στα Τέμπη: Aίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΣΕ
Καιρός: Χιονίζει στην Πάρνηθα – Διακοπή κυκλοφορίας
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της – «Την κράτησαν στη ΜΕΘ» [Βίντεο]
Φορολογικές δηλώσεις: Τα 12 SOS για μισθωτούς και συνταξιούχους