Εως σήμερα, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί, δεν έχει προκύψει ξεκάθαρα πως ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού, κάτι που στηρίζεται έως τώρα από τις δηλώσεις των συμμαθητών του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στο ένα σημείωμά του το οποίο εντοπίστηκε στο δωμάτιό του.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας που εξέτασαν τις σημειώσεις του επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο, πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό μαθητή με ιδιαίτερες ανησυχίες, ο οποίος στα ημερολόγια και τις σημειώσεις που κρατούσε τους τελευταίους τρεις μήνες κατέγραφε λεπτομερώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Μάλιστα, σε ένα από τα κείμενά του στάθηκε στην «κοινωνική αδικία της ζωής», γράφοντας πως «σκέφτομαι να αυτοκτονήσω». Σε άλλα σημεία περιγράφει πως «είμαι καλά», ενώ σε άλλα πως «δεν είμαι καλά».
«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφέρουμε πως στο προσωπικό ημερολόγιο του 15χρονου αναγράφονται προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα του αυτόχειρα και όχι πρόσωπα με τα οποία τα συνδέει με μπούλινγκ», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Αρση απορρήτου
Τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς εκεί εκτιμούν πως θα βρεθούν οι απαντήσεις που ώθησαν το 15χρονο στο απονενοημένο διάβημα.
Επιπροσθέτως, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναφορές τους καθώς είναι αρκετά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ώθηση σε αυτοχειρία. «Για να υπάρξει ηθική αυτουργία πρέπει να βρεθεί κάποια απόδειξη που να εμπεριέχει παρακίνηση σε αυτή την πράξη», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Διαβάστε ακόμα: Bullying και σχολικός εκφοβισμός: Ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε
Από σήμερα αναμένεται να ανοίξει ο «κύκλος καταθέσεων», από καθηγητές, συμμαθητές αλλά και επιστήθιους φίλους του 15χρονου σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν ευσταθούν τα όσα ανέφερε το ίδιο το παιδί σε ένα από τα σημειώματά του, στο οποίο φέρεται να έχει κατονομάσει έξι συμμαθητές του, για τους οποίους έγραψε: «Με κατέστρεψαν, καταστρέψτε τους, αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τον αδερφό μου».
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές έχουν εντοπίσει τους συγκεκριμένους μαθητές, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν παρουσία παιδοψυχολόγων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα είναι πολύ προσεκτική, καθώς πρόκειται για ανηλίκους.
Στο μικροσκόπιο παραμένει πάντως και το κινητό τηλέφωνο του 15χρονου ούτως ώστε να διαπιστώσουν οι αστυνομικοί αν είχε δεχτεί κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα ή εάν είχε δεχτεί κάποιο μήνυμα λίγο πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Ταυτόχρονα, ελέγχεται και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.
Οπως γράφαμε και χθες, ο 15χρονος, πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα, είχε βρεθεί σε ένα πάρτι με φιλικά του πρόσωπα αλλά τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Οπως εκτιμούν οι αστυνομικοί ενδεχομένως να δέχτηκε κάποιο μήνυμα, κάποιο τηλεφώνημα ή να του μετέφερε κάποιος κάτι, το οποίο οδήγησε το παιδί στην απόγνωση.
Θρήνος και οργή
Χθες το απόγευμα φίλοι συγγενείς αλλά και καθηγητές είπαν το τελευταίο αντίο στο 15χρονο στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Κοιμητήριο Αργυρούπολης, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα. Κεντρικά πρόσωπα της τραγωδίας οι γονείς και ο αδελφός του παιδιού που δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Μαζί με το θρήνο όμως ξεχείλιζε και η οργή των φίλων και των συγγενών, που κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι συνόδευσαν το 15χρονο στην τελευταία του κατοικία.
Υπενθυμίζουμε ότι τους λόγους που οδήγησαν το 15χρονο μαθητή να δώσει τέλος στη ζωή του θα εξετάσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε.
Την υπόθεση του μαθητή του Λυκείου αναλαμβάνει να ερευνήσει ο εισαγγελέας Ανηλίκων, ο οποίος και θα ελέγξει κατά πόσο ο απαγχονισμός του παιδιού στο μπαλκόνι του στην Αργυρούπολη σχετίζεται με bullying.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες, προκειμένου ο εισαγγελικός λειτουργός να αποκτήσει μία συνολική εικόνα για την καθημερινότητα του αγοριού. Αφού ολοκληρώσει την έρευνά του, θα κρίνει εάν θα πρέπει να καταλογιστούν και σε ποιους ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]