Οι εξαφανίσεις Σακκά και Σεϊσίδη ήταν δύο μεγάλοι γρίφοι για την Αντιτρομοκρατική που είχε χάσει τελείως τα ίχνη τους. Τα κάστανα από τη φωτιά έβγαλαν άνδρες της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ.», οι οποίοι κατάφεραν να τους συλλάβουν μετά από τυχαίο έλεγχο στον περιφερειακό δρόμο της Σπάρτης.
Οι αστυνομικοί περιγράφουν τον Σεϊσίδη ως «αγνώριστο» σε σχέση με τη φωτογραφία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα όταν επικηρύχθηκε για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα». Προσθέτουν δε ότι τους προκάλεσε εντύπωση το πώς ο Σακκάς κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του καταφέρνοντας έτσι να διαφεύγει της σύλληψης. «Για να γίνουν αυτά χρειάζεται υποστηρικτικό δίκτυο. Εκεί θα επικεντρωθούν οι έρευνες», σχολιάζει αρμόδια πηγή.
Οι καταζητούμενοι με αμφίεση τουρίστα επέβαιναν προχθές το απόγευμα σε ένα ασημένιο Golf, το οποίο είχε κλαπεί δύο μήνες πριν από το Παλαιό Φάληρο. Δεν σταμάτησαν σε σήμα των αστυνομικών και ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. πυροβόλησαν στον αέρα. Ο 32χρονος Σακκάς και ο 35χρονος Σεϊσίδης, οι οποίοι αρχικά κινούνταν προς το Γύθειο, έκαναν αναστροφή και πήραν τη κατεύθυνση προς τη Σπάρτη.
Μόλις έφτασαν στο ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, απομακρύνθηκαν τρέχοντας και ταμπουρώθηκαν σε κοντινό πάρκινγκ. Οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. κάλεσαν ενισχύσεις και παρά την αντίσταση των καταζητούμενων κατάφεραν να τους περάσουν χειροπέδες.
Οι συλληφθέντες δεν είχαν πάνω τους όπλα, παρά μόνο δύο πλαστές ταυτότητες και δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία προσπάθησαν να σπάσουν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν με ποιους είχαν να κάνουν.
Το μόνο που τους κίνησε τις υποψίες και κλήθηκε η Αντιτρομοκρατική είναι ότι δήλωσαν ότι δεν είναι ποινικοί. Στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης ταυτοποιήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.
Χθες μεταφέρθηκαν από τη Λακωνία στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Οι δυο τους αρνούνταν να πουν το παραμικρό στους αρμόδιους αξιωματικούς. Την ώρα που εκείνοι ταξίδευαν για την πρωτεύουσα, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθούσαν αντίστροφη πορεία. Και αυτό γιατί κύριο μέλημα των Αρχών είναι να βρεθεί το κρησφύγετό τους, όπου δεν αποκλείεται να κρύβονται όπλα και άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Οι έρευνες επικεντρώνονταν χθες στη Σπάρτη, στο Γύθειο και στην Ελαφόνησο. Κινητήριος δύναμη για την Αντιτρομοκρατική είναι η εύρεση των δύο πλαστών ταυτοτήτων, καθώς με αυτά τα στοιχεία εξετάζεται το κατά πόσο είχαν νοικιαστεί κρησφύγετα.
Τα κλιμάκια βρίσκονται, επίσης, σε επιφυλακή για να συγκεντρώσουν πληροφορίες που μπορεί να δείχνουν παρουσία συνεργών των δύο συλληφθέντων στη Λακωνία. Το γεγονός άλλωστε ότι το αυτοκίνητό τους είχε κλαπεί πρόσφατα στην Αθήνα δείχνει στους αστυνομικούς ότι είτε οι ίδιοι είχαν παρουσία στην πρωτεύουσα είτε διατηρούν υποστηρικτικό δίκτυο στην Αθήνα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται από τους αξιωματικούς τα αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται στα δύο κινητά τηλέφωνα -που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο- στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Τι δηλαδή θα προκύψει από το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων. Από την ανάλυση αυτή ενδεχομένως προκύψουν συμπεράσματα για τις επαφές τους και το υποστηρικτικό τους δίκτυο. Στο μικροσκόπιο μπήκε και το «Golf», καθώς θα γίνουν έρευνες για λήψη γενετικού υλικού για να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να μπήκαν στο Ι.Χ. άλλοι καταζητούμενοι για τρομοκρατία.
Πριν τη μεταφορά τους στην Αθήνα, Σακκάς και Σεϊσίδης είχαν οδηγηθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, ύστερα από καταγγελία τους ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, ενώ οι γιατροί τους πρότειναν να συνεχίσουν σε περαιτέρω εξετάσεις. Εκείνοι, ωστόσο, αρνήθηκαν.
Ποιος είναι ο Σακκάς
Ο Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Πρώτη φορά είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, όπου είχε βρεθεί αποθήκη με οπλισμό.
Προφυλακίστηκε για πάνω από 30 μήνες και ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκισή του επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από την Αττική.
Στις 7 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων, αλλά αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ύστερα από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενός του στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων με αποτέλεσμα να καταζητείται.
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου