Οι δύο προκαθήμενοι συναντήθηκαν στη σκιά της κόντρας που μαίνεται ανάμεσά τους για το ναό του Αγίου Γεωργίου, στο κτήμα Προμπονά και, μέσα σε μια ατμόσφαιρα όχι και τόσο θερμή, αντάλλαξαν δώρα, συζητώντας για όλα όσα απασχολούν τελευταία την εκκλησιαστική επικαιρότητα. Και ήταν πολλά.
Πρώτα από όλα οι δύο προκαθήμενοι συζήτησαν για το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να επανέλθει στην κανονικότητα με τον Αρχιεπίσκοπο να επισημαίνει, όπως λένε οι πληροφορίες, τη θέση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία «η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”».
Επίσης, μίλησαν και για το αίτημα της ουκρανικής Εκκλησίας για αυτοκεφαλία το οποίο, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δύο αυτά ζητήματα θα απασχολήσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) η οποία από αύριο έως την Παρασκευή θα συνεδριάζει στη Μονή Πετράκη.
Από το τραπέζι της συζήτησης δεν έλειψε και η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολής. Οπως και η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Φανάρι και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη δικαιοδοσία του ναού του Αγίου Γεωργίου, στο κτήμα Προμπονά. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος εξακολουθεί να είναι δυσαρεστημένος από τις ενέργειες του Φαναρίου και για το λόγο αυτό δεν θα παραβρεθεί στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Μάλιστα, η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης και χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Το Σκοπιανό
Ομως, τα φλέγοντα εκκλησιαστικά ζητήματα απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το Σκοπιανό, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει απευθυνόμενος στον κ.κ. Βαρθολομαίο: «…Με την ευκαιρία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τις προσπάθειές σας για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ».
Στο σημείο αυτό κ. Τσίπρας τόνισε: «Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και πορεία», προσθέτοντας ότι «η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εκφράζουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θεσμικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος συμβάλλει «ώστε να διαδραματίζετε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής σκηνής, είτε σε διεθνή θέματα όπως το περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ, είπε για τα θέματα αυτά ότι «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».
Νωρίτερα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, αλλά και των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]