Ιδιαίτερα περιγραφικός δε, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας, που κάνει λόγο για «συναγερμό στα νησιά του Αιγαίου», καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων μετά από τα γεγονότα στην Τουρκία.
Οι ελληνικές αρχές σε αρκετά νησιά στο Αιγαίο έχουν καλέσει για λήψη επειγόντων μέτρων, για να αποτραπεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Τουρκία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Μετά από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης στην Τουρκία έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικά νησιά.
Με την τουριστική περίοδο στην κορύφωσή της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρκής και εμφανώς αυξανόμενη ροή προσφύγων. Μάλιστα, ένας διασώστης που εργάζεται στη Λέσβο ανέφερε ότι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νησί έχουν αρχίσει να θυμίζουν τις ημέρες πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των μαζικών αφίξεων προσφύγων.
Κλήρωση Τζόκερ (19/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Η ανησυχία εντάθηκε και μετά από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τους Τούρκους αξιωματούχους που επέβλεπαν την εφαρμογή της συμφωνίας επί ελληνικού εδάφους.
Ο Guardian αναφέρεται και στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματούχων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα αυτό τροφοδότησε εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπη με το δίλημμα να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε μία λεπτή φάση των συζητήσεων για την Κύπρο, προσπάθησε να βρει τη μέση λύση: υποσχέθηκε ότι οι άνδρες (σ.σ. οι 8 στρατιωτικοί) θα έχουν δίκαιη ακρόαση υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά η Τουρκία έχει ισχυρό επιχείρημα για την έκδοσή τους», αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν, καταλήγει το δημοσίευμα, από το αν ο Ερντογάν υλοποιήσει την υπόσχεσή του για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.