Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ θα καταστήσει σαφές ότι η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτουμένων αποτελεί προϋπόθεση για το τυπικό τέλος του προγράμματος, ότι οι συνθήκες αυστηρής εποπτείας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες μετά τον Αύγουστο, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα διευκρινίσει ότι χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για να κλείσει εγκαίρως, και προς όφελος όλων, η συμφωνία – πακέτο.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε ότι στόχος είναι η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και «ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος και να οριστικοποιηθεί κατά το Eurogroup της 9ης Ιουλίου».
Επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση συζητάει μεν με το ΔΝΤ αλλά δεν θεωρεί ότι θα “χαλάσει και ο κόσμος” αν δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα», ενώ σε ό,τι αφορά στην «αναστολή» της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφήνοντας το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει μετά τον Αύγουστο.
Το μήνυμα Γιούνκερ συνδέεται με τις υποσχέσεις που μοιράζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη αλλά και την Ουάσιγκτον, αλλά και με τη σκληρή στάση που τηρούν οι Γερμανοί στις έως τώρα διαπραγματεύσεις.
Σε μία περίοδο που η εσωκομματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανάψει» και η κυβέρνηση συντηρεί μία ανύπαρκτη εικόνα περί χειραφέτησης της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο, η επίσκεψη Γιούνκερ έχει εξαιρετική σημασία.
«Θύμα» ο Κουβέλης, χαμένη η χώρα
Με… θύμα τον Φώτη Κουβέλη, που καθόταν δίπλα και άκουγε τον Πάνο Καμμένο να τον διαψεύδει σε προσβλητικό τόνο και με κάθε επισημότητα και μεγάλο «χαμένο» τη διεθνή εικόνα της χώρας, έκλεισε χθες ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης των δύο γαλλικών φρεγατών.
Ο κ. Καμμένος διέψευσε τον Φώτη Κουβέλη για τα περί συμφωνίας να πάρουμε δύο γαλλικές φρεγάτες, αναφέροντας ότι η μόνη συζήτηση που υπήρξε ήταν μεταξύ Τσίπρα-Μακρόν για τη δυνατότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα.
Οπως είπε μάλιστα, σε υψηλότατο επίπεδο, Μακρόν-Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.
Το κλίμα στην κυβέρνηση παραμένει βαρύ και σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο αν η υπόθεση των φρεγατών έκλεισε οριστικά ή όχι, καθώς η πληροφορία που κυκλοφορεί είναι ότι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ και δεν έχει εγκαταλειφθεί.
«Για περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπω σε όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα», ήταν η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς αυτή ήταν -κατά πληροφορίες- η κατάληξη της τηλεφωνικής συζήτησης που είχαν την Τρίτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο.
Αναίμακτα πέρασε η πώληση της ΔΕΗ
Πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν οι διαφωνίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα και την Κοζάνη στο νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ να αποτελούν άλλη μία παράσταση για εσωτερική κατανάλωση αποτέλεσε η χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, όπου το νομοσχέδιο πέρασε με 151 υπέρ και 124 κατά. Οι απουσίες βουλευτών ακόμα και υπουργών (Μπαξεβανάκης) δεν θορύβησε το Μαξίμου.
Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί στην κυβερνητική πλειοψηφία με τη διάταξη για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς μετά τη θετική στάση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Θ. Παπαχριστόπουλου, στην επιτροπή, ήρθε ο έτερος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Γ. Λαζαρίδης, να διευκρινίσει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. λένε «ναι» επί της αρχής, αλλά δεν συμφωνούν για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Ντζιμάνης, Γ. Καραγιάννης) με επιστολή τους δηλώνουν αντίθετοι στη δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια, ο Γ. Μιχελογιαννάκης έχει ταχθεί κατά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]