Η ΓΕΝΟΠ πραγματοποιεί σήμερα τρίωρη στάση εργασίας, ενώ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι οποίες όπως γνωστοποιήθηκε χθες από την ομοσπονδία θα έχουν και επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που ξεπουλά σχεδόν το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων και το ξεπουλά στα “αφεντικά” τελικώς, γιατί αυτοί διοικούν δυστυχώς τη χώρα. Το πρόβλημα αφορά κυρίως την κοινωνία γιατί είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι τιμές στα τιμολόγια της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, αυτός ο αγώνας φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν δίνεται μόνο από τη συντεχνία των ΔΕΗτζήδων αλλά από όλη την κοινωνία και είναι παρόντες και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες -τουλάχιστον των δύο περιοχών που είναι οι λιγνιτικές μονάδες-καθώς επίσης και η ΚΕΔΕ στο σύνολό της».
Οπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, «καλό θα είναι να αποσύρει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης τη διαδικασία, αλλά αν δεν το κάνει και κερδίσει τη μάχη της Βουλής την Τρίτη στην Ολομέλεια, είναι σίγουρο ότι θα χάσει τον πόλεμο από την κοινωνία». Αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος, αρνείται πως θα υπάρξουν και αν τυχόν προκύψουν δεν θα είναι λόγω των κινητοποιήσεων, αφού είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Κατά τον προγραμματισμό της ΓΕΝΟΠ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23 Απριλίου ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αντιδρώντας σθεναρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, ζητά ακύρωση του σχεδίου αποεπένδυσης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από την πλευρά του, έχει σημειώσει ότι οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν, ωστόσο με το σχέδιο νόμου υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», καθώς στην ουσία το μόνο που διασφαλίζεται είναι η προστασία των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις μονάδες που θα πωληθούν, αφού δεν μπορούν να απολυθούν για διάστημα έξι ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη «Μικρή ΔΕΗ» προβλεπόταν μεταβίβαση στις προς απόσχιση μονάδες για όλο το προσωπικό, σε αντίθεση με τώρα που δεν αναγράφεται ακριβής αριθμός εργαζομένων οι οποίοι θα μετακινηθούν.
Ειδικότερα, το άρθρο 4 ορίζει ότι όσοι μεταφερθούν στις νέες εταιρίες δεν μπορούν να απολυθούν για έξι χρόνια, ωστόσο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών κάθε νέας εταιρίας «το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού τους θα διέπεται από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Παράλληλα, η ΔEH οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια προσέλκυσης, με σκοπό την εκ νέου πρόσληψη με οποιαδήποτε ιδιότητα ή ειδικότητα του μεταφερόμενου προσωπικού στις δύο νέες εταιρίες τα πρώτα δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]