Από τις 27 Μαρτίου, όπως λένε οι κάτοικοι, έβλεπαν καθημερινά, καθώς πήγαιναν στα χωράφια τους, να υποχωρεί σε ένα σημείο το οδόστρωμα της επαρχιακής οδού που συνδέει το χωριό με το Καναλάκι, ενώ άρχισαν να μετακινούνται και να κατολισθαίνουν οι ελαιώνες τους.
«Πρωτοφανές κατολισθητικό φαινόμενο, τόσο σε έκταση και σε ένταση» χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση ο κ. Ευάγγελος Νικολάου, διευθυντής στο ΙΓΜΕ Ηπείρου, ωστόσο τονίζει, πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται «γιατί βρίσκεται σε μια απόσταση ικανοποιητική από τον οικισμό περίπου 600-700 μέτρα».
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Όπως εξηγεί, κατολισθαίνει μια έκταση 400 στρεμμάτων, επισημαίνοντας πως «τα εδάφη είναι κυανές μάργες, σχηματισμός που δεν έχει συνεκτικό πέτρωμα και σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλο ύψος βροχής σε μικρό διάστημα δημιουργήθηκε αυτό το φαινόμενο».
Επίσης, ο κ. Νικολάου αναφέρει πως η περιοχή έχει στη γεωλογική της εξέλιξη ιστορικό κατολισθήσεων, ενώ η ύπαρξη ρήγματος, που διέρχεται από τον χώρο, ευνοεί ακόμη περισσότερο την εκδήλωση τέτοιου φαινομένου.
Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ηπείρου ενημέρωσε ότι, στη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στον δήμο της Πρέβεζας, αποφασίστηκε να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, με λεπτομερή καταγραφή των φαινομένων αυτών, για να αποτραπεί στο μέλλον ανάλογη κατάσταση και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες.
Ο αντιπεριφειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου συγκαλεί, την Τετάρτη 25 Απριλίου, ανοιχτή σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρυοπηγή ,ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο δήμαρχος Πρέβεζας, ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινότητας, περιφερειακοί σύμβουλοι, το ΙΓΜΕ, το Δασαρχείο, ο ΕΛΓΑ, οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πρέβεζας, καθώς και η Επιτροπή κατοίκων της Κρυοπηγής.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]