Στην τζαμαρία του είναι αναρτημένο εδώ και μέρες ένα χαρτί που με έναν κόκκινο μαρκαδόρο γράφει πως «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό» βάζοντας τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων.
Το να λειτουργεί ένα καφέ- ζαχαροπλαστείο στην ίδια διεύθυνση, με την ίδια οικογένεια «στο τιμόνι» εδώ και 51 συναπτά χρόνια, υποδηλώνει τουλάχιστον δύο πράγματα: Πρώτον, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει γενιές από σταθερούς και αγαπημένους θαμώνες που δεν το αποχωρίζονται και, δεύτερον, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που το λειτουργούν έχουν βρει μέσα σε αυτό το δεύτερο σπίτι τους. Το Prapas Sweet Home, λοιπόν, είναι κυριολεκτικά όνομα και πράγμα. Είχε γίνει μάλιστα κι επιτυχία του Νίκου Καρβέλα με τίτλο «Καλοκαιρινές Διακοπές» όπου στους στίχους του εξυμνούσε την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που είχε κάποτε εκεί: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…»
Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα», λένε όσοι γνωρίζουν , ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη, με αποτέλεσμα το κατάστημα να γίνει από ισόγειο υπόγειο και να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη θέα του.
Ο «Πράπας» φημιζόταν για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του, το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων και Παλαιοφαληριωτών.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Η ιστορία του
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Πράπας, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με το ζαχαροπλαστείο που βάπτισε με το επίθετό του. Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια.
Το κατάστημα στην Ομόνοια ήταν ο πρώτος «Πράπας», ο οποίος, ήδη από τις αρχές της λειτουργίας του, αποτελούσε το στέκι όλης της αφρόκρεμας της εποχής. Εκεί θα έβρισκες τον Χατζιδάκη να απολαμβάνει τον καφέ του, να διαβάζει την εφημερίδα του και να συζητά με σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος.
Το σκηνικό αυτό, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, μεταφέρθηκε προς τα νότια, όταν, μια δεκαετία μετά -και συγκεκριμένα το 1963- άνοιξε το καφέ ζαχαροπλαστείο «Prapas Sweet Home».
Διανοούμενοι, πολιτικοί, συνθέτες, καλλιτέχνες, ναύαρχοι και κάτοικοι της γύρω περιοχής βρήκαν το στέκι τους στα τραπεζάκια του νεοαφιχθέντος καφέ των Νοτίων Προαστίων. Κάτι σαν το θρυλικόZonar’s του κέντρου δηλαδή, αλλά με μπόνους την πολύ καλύτερη θέα (στον Σαρωνικό).
Πηγή φωτογραφιών: ogdoo.gr
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]