Προχθές και ενώ είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μέρες από το σπάσιμο του αγωγού, έγινε «έκτακτη» (!!!) σύσκεψη φορέων, χωρίς φυσικά από τα χείλη των αρμοδίων να ειπωθούν οι λέξεις «συγγνώμη» ή «παραιτούμαι». Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ανήκει στη διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Προφανώς, έλαβε σχετική εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με αυτή την κίνηση ομολογεί ότι υπάρχει και πολιτική ευθύνη (σπεύδει εμμέσως να την αναλάβει) για το φιάσκο και παράλληλα δείχνει την ενόχλησή του για τους χειρισμούς των εποπτευόντων υπουργών της ΕΥΑΘ. Οι μετοχές της Εταιρίας ανήκουν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και εποπτεύεται από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ωστόσο, στη «Διαύγεια» τόσο η ΕΥΑΘ Α.Ε. όσο και η ΕΥΑΘ Παγίων βρίσκονται στη λίστα των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων Οικονομίας και… Υποδομών (!) και όχι σε εκείνη του υπουργείου Εσωτερικών. Κοινώς: μπάχαλο ακόμη και με την εποπτεία της Εταιρίας, την αρμοδιότητα της οποίας αρνείται ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά μάλλον… άδικα.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αντέδρασε -επίσης- με τετραήμερη καθυστέρηση!
Συγκεκριμένα, μόλις προχθές βράδυ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε να διενεργηθεί διπλή έρευνα και να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κακουργήματα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την υδροδότηση της πόλης και να γίνει οικονομικός έλεγχος στα κονδύλια που διακινήθηκαν και αν αυτά διακινήθηκαν στην ΕΥΑΘ για τη συντήρηση των υποδομών και δικτύων.
Την ίδια ώρα, ο γνωστός δικηγόρος της πόλης Μπάμπης Αποστολίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να συντάξει δωρεάν ομαδική αγωγή για αποζημίωση κατά της ΕΥΑΘ, καθώς, όπως λέει, η διοίκησή της αποτελείται από… «Καρανίκες».
Ερωτήματα
Με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Πάρις Μπίλλιας θέτει προς τη διοίκηση της ΕΥΑΘ τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα:
Γιατί δεν είχαν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του αγωγού της Αραβησσού;
Πώς είναι δυνατόν να έσπασε ένας αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα;
Αφού ήταν γνωστό το πρόβλημα, η ΕΥΑΘ είχε εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης προκειμένου η ταλαιπωρία των πολιτών να επιμερίζεται σε όλους με δίκαιο και αναλογικό τρόπο;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την απίστευτη ταλαιπωρία μας; Φυσικά, ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.
Κουβαλούσαν νερό με τα… μπιτόνια
Μόνο ευρωπαϊκή πόλη δεν θύμιζε τις προηγούμενες μέρες η Θεσσαλονίκη. Πέρυσι ήταν το -δύο πόντων- χιόνι που παρέλυσε την πόλη και φέτος η βλάβη ενός αγωγού ύδρευσης που την έκανε να μοιάζει και πάλι με τριτοκοσμική πόλη.
Αντρες, γυναίκες και παιδιά κυκλοφορούσαν στους δρόμους με μπιτόνια στα χέρια αναζητώντας νερό από βρύσες σε… πάρκα της πόλης! Οικογένειες έμπαιναν σε σούπερ μάρκετ και γέμιζαν καρότσια με μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό για να κάνουν μπάνιο γιατί δεν έβρισκαν άλλο και δεν είχαν κουράγιο να συνεχίσουν την αναζήτηση στα σούπερ μάρκετ.
Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Τμήματα των νοσοκομείων αντιμετώπισαν προβλήματα. Σχολεία δεν λειτούργησαν. Εστιάτορες καταστράφηκαν, καθώς δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα πιάτα, να καθαρίσουν τα μαγαζιά τους και να διατηρήσουν σε ανεκτή κατάσταση τις τουαλέτες.
Μάλιστα, οι τελευταίοι αναρωτιούνται αν δικαιούνται αποζημίωση από την ΕΥΑΘ για την καταστροφή που υπέστησαν.
Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]