Όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, οι υπερβολικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα κρατάνε χιλιάδες μετανάστες «αιχμάλωτους» στη Λέσβο και μάλιστα υπό συνθήκες, που όπως είπε και ο Πάπας Φραγκίσκος, μοιάζουν με αυτές ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης.
«Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές – για τα πάντα – είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή. Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.
Χαρακτηριστική και η ιστορία μιας 30χρονης κοπέλας από το Αφγανιστάν που προσπάθησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει: «Mόλις είδα την κατάσταση εδώ ήθελα να αυτοκτονήσω».
Ένας 20χρονος Αλγερινός, φοβούμενος ότι οι ελληνικές αρχές θα τον ξεγελάσουν είπε στη δημοσιογράφο των New York Times ότι προσπάθησε να διαφύγει από το νησί πολλές φορές με φορτηγά φορτωμένα σε πλοία για την Αθήνα.
Απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης
Μια ακόμα βάρκα με 36 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασε την Τετάρτη το απόγευμα στη Λέσβο, ανέβασε σε 328 τον αριθμό των όσων έφθασαν στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο.
Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, για τουλάχιστον την περίοδο από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, που δημιούργησε έντονες ανησυχίες στις διωκτικές αρχές. Ανησυχία όμως προκάλεσε, όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στη Λέσβο, αλλά και ο τρόπος μετακίνησης, αφού τα εννέα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά μήκος όλων των βόρειων, των ανατολικών και των νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης. Πράγμα που έκανε πολλούς να θυμηθούν εκείνο το πολύ δύσκολο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 με την ανάλογη εκδήλωση του φαινομένου.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε πάντως, φαίνεται πως ενεργοποίησε την τουρκική ακτοφυλακή, που αργά σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της, ότι από χθες το απόγευμα και σε διάστημα 24 ωρών πραγματοποίησε συνολικά 12 παρεμβάσεις, επαναπροωθώντας στις τουρκικές ακτές 488 άτομα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Δικελί και της Φώκαιας πραγματοποίησε εννέα επεμβάσεις σε βάρκες με κατεύθυνση προς την Μυτιλήνη, επαναπροωθώντας 387 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στην περιοχή των Διδύμων και του Κουσάντασι πραγματοποίησε τρεις επεμβάσεις επαναπροωθώντας 101 άτομα.
Η κατάσταση πάντως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια χαρακτηρίζεται πλέον και επίσημα εκρηκτική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν 5.674 άτομα, ενώ συνολικά στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, στη Μόρια και σε άλλες δομές βρίσκονται συνολικά 7.812 πρόσφυγες και μετανάστες.
Γιατί δεν πηγαίνουν στη Χίο…
Εντυπωσιακή πάντως παραμένει η σχεδόν μηδενική ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Χίο, για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 179 άτομα, το Φεβρουάριο 47, ενώ κατά τον Μάρτιο μέχρι σήμερα 58.
Αρχικά από τις ελληνικές αρχές, πιστεύονταν ότι η αιτία της ελαχιστοποίησης σχεδόν των ροών προς τη Χίο, είχε να κάνει με τη γειτνίαση των ακτών απ’ όπου αναχωρούν οι βάρκες, με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, όπου και κρύφτηκαν οι αντικαθεστωτικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το καθεστώς του Ερντογάν. Στη θαλάσσια περιοχή λοιπόν μεταξύ Χίου και των γειτονικών στη Σμύρνη ακτών επιχειρεί η ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα των μηδενισμό του περάσματος προσφύγων και μεταναστών.
Όπως όμως αρχικά έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα και αποδείχθηκε και επίσημα στη συνέχεια, στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο, από τις αρχές του Ιανουαρίου λειτουργεί η υπηρεσία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών που ανήκει στην αστυνομία της Τουρκίας. Ανάλογες υπηρεσίες δεν λειτουργούν όμως βόρεια και νότια της Σμύρνης, όπου και ο έλεγχος των ροών ασκείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν καταγγελθεί για σχέσεις με το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, αλλά έχει αποδυναμωθεί από τα επίλεκτα στελέχη της συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Η δράση της νέας αυτής υπηρεσίας αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με έδρα τον Τσεσμέ στους δρόμους προς τις ακτές, απέτρεψε την κίνηση δεκάδων υπερφορτωμένων με πρόσφυγες και μετανάστες αυτοκινήτων, οι οποίοι και επαναπροωθήθηκαν στο εσωτερικό. Αυτοί θεωρείται ότι διοχετεύθηκαν προς τα βόρεια, προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, όπου ο έλεγχος είναι δυσχερέστερος και άρα το πέρασμά τους ευκολότερο.
Spiegel: Έτσι γίνεται η διακίνηση ανθρώπινων ψυχών από την Ελλάδα στην ΕΕ
Την εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας στην οποία η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μία από τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη δημοσιεύει το Spiegel.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα είναι «εστία εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη», επειδή στην περιοχή η μεταναστευτική πίεση είναι μεγάλη, τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία ζουν καταγεγραμμένοι τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το άρθρο αναφέρει πως στα επίσημα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας καταγράφονται 30.000 αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης το 2017. Ειδικοί εικάζουν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η δράση των δουλέμπορων μετά την ανακατάληψη της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, της Ράκα. Με βάση την έκθεση της γερμανικής αστυνομίας, μόνον τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 54 άτομα σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2017.
Βάσει της έκθεσης, οι διακινητές στοχεύουν στα νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη με τα κυκλώματα να βγάζουν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, μόνο ένα κύκλωμα που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 μετέφερε συνολικά πάνω από 460 πρόσφυγες σε Σάμο, Χίο και Λέσβο βγάζοντας περίπου 180.000 δολάρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από 400 δολάρια το άτομο.
Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα, οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που «ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη», λέει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας. Αυτή η πρακτική των ελληνικών Αρχών αποδεικνύεται ως εκ τούτου «ολοένα και περισσότερο ως πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία», γράφει το Spiegel.
Το άρθρο του Spiegel καταλήγει: «το ταξίδι προς την Ευρώπη από την ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού οι εγκληματίες μεταφέρουν συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν μεταφέροντας μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα. Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά επίσημα έγγραφα για να επιβιβαστούν για παράδειγμα σε αεροσκάφη εταιριών χαμηλού κόστους και να μεταβούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη συνεχίζεται, διαπιστώνει στην ανάλυσή της η γερμανική αστυνομία».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]