Επιστολή οργής και κραυγής αγωνίας έστειλαν 93 καθηγητές για τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές έξω από το κτίριο της Νομικής Σχολής στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, όπου καθημερινά λαμβάνει χώρα εμπόριο και χρήση ουσιών. Εδώ και έξι χρόνια, από το 2012, καθηγητές της σχολής έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Από τότε, ο κατάλογος των καταγγελιών και των διαμαρτυριών έχει μεγαλώσει με αποδέκτες την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.
Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι οποίοι έχουν κληθεί κι έχουν προχωρήσει ακόμα και σε καταθέσεις, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από την Πολιτεία. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τους διερχόμενους του πεζόδρομου. Οι συναλλαγές εμπόρων και τοξικομανών, η χρήση ουσιών μπροστά σε φοιτητές και περαστικούς οι συμπλοκές μεταξύ των τοξικομανών, η επιθετική συμπεριφορά στους περαστικούς αλλά και οι σύριγγες που ανακαλύπτει σχετικά εύκολα κάποιος σκόρπιες στο δρόμο ή στα πεζούλια είναι η πραγματικότητα που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Νομική Σχολή. Βέβαια, έχουν περιγραφεί και περιστατικά όπου οι τοξικομανείς δεν περιορίζονται στα όρια του πεζόδρομου αλλά εισέρχονται και μέσα στο κτίριο, στις τουαλέτες, ενώ έχουν σημειωθεί και κλοπές.
Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που έχει γίνει αποδεκτή η παρανομία, λίγη σημασία έχει αν λαμβάνει χώρα εντός ή εκτός του πανεπιστημίου.
Χαμός στη Μεταμόρφωση: Τρεις τραυματίες από άγρια επίθεση - Ενας καρφώθηκε με κατσαβίδι
«Από τύχη και μόνο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν έχουν γίνει βαρύτερες συμπλοκές ή θανατηφόρα επεισόδια σε βάρος φοιτητών μας», αναφέρουν οι 93 πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους. Οι καθηγητές σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα επανέλθουν, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Το ζήτημα της ανομίας έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και του υπουργού Παιδείας κατά την ομιλία του δεύτερου στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γαβρόγλου δεν δέχτηκε την κατηγορία ότι ο νόμος του περί ασύλου ενισχύει την παραβατικότητα κάνοντας λόγο για… «κοινωνική διάσταση του φαινομένου», ενώ έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στα πανεπιστήμια, αναρωτώμενος τι έχουν κάνει τα Ιδρύματα για την ανομία. Πάντως, η πρωτοβουλία του υπουργού να συγκροτήσει επιτροπή παραβατικότητας μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει κάποια αποτελέσματα, ενώ οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων καταγγέλλουν ότι κάθε φορά που στρέφονται στις αρμόδιες αρχές για τέτοιου είδους περιστατικά, η ανταπόκριση είναι ισχνή.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]