Χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε ομόφωνα το πράσινο φως για την ανάδειξη και διαμόρφωση της ανασκαφής σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Τα εγκαίνιά του τοποθετούνται το καλοκαίρι του 2019, όταν το μουσείο θα γιορτάζει τα δεκάχρονά του.
Ηταν κάτι που με ανυπομονησία περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια. «Με την ανάδειξη της ανασκαφής ολοκληρώνεται το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου», σημείωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος παρομοίασε την ανασκαφή «με ένα τεράστιο έκθεμα». Σύμφωνα με την ανασκαφέα του χώρου κυρία Σταματία Ελευθεράτου και το μελετητή κ. Κωστή Σκουρμπέλο, «η κίνηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο θα γίνεται από τους δύο αρχαίους δρόμους και ισάριθμους υπερυψωμένους μεταλλικούς διαδρόμους που θα κατευθύνουν το κοινό στα σημαντικότερα κτίρια και την έκθεση των κινητών ευρημάτων». Με στόχο «τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη» οι αρχαιότητες θα πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και πολυμέσα που θα παριστούν την εικόνα της γειτονιάς όπως ήταν στην αρχαιότητα. «Δεν θα υπάρξει δεύτερο εκδοτήριο στο χώρο», είπε ο κ. Παντερμαλής, αλλά μελετάται η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μουσείου που σήμερα κοστίζει 5 ευρώ.
43 αιώνες
Περί τα 1.400 κινητά ευρήματα από τα δεκάδες χιλιάδες που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών για τη δημιουργία του μουσείου θα παρουσιαστούν στο χώρο της ανασκαφής. Αφηγούνται την ιστορία της πόλης για μια μακρά περίοδο 43 αιώνων. Από το λυκαυγές της ιστορίας της, στους ύστερους νεολιθικούς χρόνους έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., περίοδος που η γειτονιά εγκαταλείπεται οριστικά.
Η μελέτη για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης των κινητών ευρημάτων εκπονήθηκε από την ανασκαφέα του χώρου Σταματία Ελευθεράτου και έχει εγκριθεί, μετ’ επαίνων, από το ΚΑΣ. Μαζί με τα ευρήματα που ήλθαν στο φως θα εκτεθούν και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν, τα οποία συγκροτούν, μαζί με τα κινητά ευρήματα, ένα τεράστιο έκθεμα.
Ελεύθερος ο 35χρονος αστυνομικός της Βουλής που καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή απειλή
Ο πυρήνας της ανασκαφής, στη βάση του μουσείου, καταλαμβάνει έκταση 4.000 τ.μ. Η έκθεση των ευρημάτων τοποθετείται στη νότια πλευρά του χώρου και θα αρθρώνεται σε 3 χρονολογικές και 20 θεματικές ενότητες που θα πλαισιώνονται από ψηφιακές εφαρμογές. «Η έκθεση», όπως έχει τονιστεί, «θα παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις του τόπου και θα προσεγγίζει τις όψεις της δημόσιας και κυρίως της ιδιωτικής ζωής των κατοίκων του». Μια τεράστια προθήκη, μήκους 40 μέτρων, θα φιλοξενήσει τα κινητά ευρήματα, ενώ τα γλυπτά θα εκτεθούν ελεύθερα στο χώρο.
Στην πρώτη ενότητα («Πριν από την πόλη» 3000-750 π.Χ.) παρουσιάζονται οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, στη δεύτερη («Στην περιφέρεια της πόλης» 750-480 π.Χ.) φωτίζεται η συγκρότηση των πρώτων οικιστικών πυρήνων και στην τρίτη («Η ζωή στην πόλη» 480 π.Χ.-1200 μ.Χ.), που είναι η πολυπληθέστερη από άποψη εκθεμάτων (1.109) όσο και θεματικών (21), παρουσιάζεται η καθημερινότητα των ανθρώπων από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 13ο αι. μ.Χ. Σε αυτήν την ενότητα θα βρούμε ιστορίες για τη ζωή των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, την ετοιμασία του φαγητού, το πολύτιμο νερό, αλλά και το πέρασμα από την παλιά στη νέα θρησκεία.
Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, «εδώ βρίσκονταν οι πόρτες της αρχαιότητας που ο Χριστιανισμός έβαλε το δικό του κλειδί», γράφοντας παράλληλα το τέλος της αρχαίας φιλοσοφίας. Πολύ σημαντικό είναι το πορτρέτο του Αριστοτέλη που ήλθε στο φως, αλλά και το γλυπτό που συνδυάζει στοιχεία Διονύσου και Οσιρι, που δείχνει τη διάδοση των θρησκειών της Ανατολής στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας.
Στην αρχαία γειτονιά το νερό έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο, όπως αποδεικνύουν τα εντυπωσιακά υδραυλικά συστήματα. Θα πρωταγωνιστήσει και στην ανάδειξη της ανασκαφής. Τα σκεύη, για παράδειγμα, που σχετίζονται με το νερό θα εκτεθούν δίπλα στα αρχαία πηγάδια. Πλούσιο είναι το εκθεσιακό υλικό που συνθέτει ο εξοπλισμός των σπιτιών, τα σπαράγματα των κτιρίων που σε αρκετές περιπτώσεις μαρτυρούν πολυτέλεια αλλά και των εργαστηρίων.
Το αποτύπωμα της Ιστορίας είναι βαθύ και στα νεότερα χρόνια. Ο μεγάλος αριθμός από σφαίρες και χειροβομβίδες που συγκεντρώθηκε φωτίζει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή τον Δεκέμβρη του ’44.
Αντώνης Καρατζαφέρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]