Σύμφωνα με αυτό, εξαιρείται τελικά η Σχολή Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος από τις Πανελλαδικές, όπως αρχικά είχε ψηφιστεί, ενώ κατοχυρώνονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων που θα μοριοδοτούνται ώστε να μην μπορούν να αλλάζουν με Υπουργικές Αποφάσεις. Από τις πιο «ιδιαίτερες» μοριοδοτήσεις είναι αυτοί των πολιτών που συμμετείχαν επιβεβαιωμένα σε διασώσεις άλλων πολιτών ή επιχειρήσεων του Σώματος σε θάλασσα και λιμάνια.
Τα αισιόδοξα σενάρια θέλουν το 2019 να είναι έτος- σταθμός για την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στο Λιμενικό, ενώ τα περισσότερα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία αφορούν τις νέες διαδικασίες στο Σώμα είναι ήδη έτοιμα.
Πιο συγκεκριμένα:
—Εξαιρείται η εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών μέσω Πανελλαδικών. Μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές μπορούν να εισέρχονται στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων και στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (Λ/Φ). Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα εξετάσεων μόνο για τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
—Οι απόφοιτοι της Σχολής Λιμενοφυλάκων θα μπορούν να προάγονται στο βαθμό του Κελευστή μετά την παρέλευση τριετίας αφού δώσουν προαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και όχι μετά την παρέλευση των επτά ή οκτώ χρόνων αντίστοιχα (λόγω προσμέτρησης της στρατιωτικής θητείας). Η εισαγωγή στη σχολή των Υπαξιωματικών θα γίνεται αποκλειστικά για τους απόφοιτους της Σχολής Λιμενοφυλάκων και θα έχουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων.
— Οι αξιωματικοί ιατροί μπορούν να προέρχονται και από τη ΣΣΑΣ και να μην είναι μόνο ιδιώτες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
—Αναγνωρίζεται βαθμολογικά η πενταετής θητεία στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία αποτελούσε προσόν μοριοδότησης στη σχολή Λ/Φ.
—Το πρόγραμμα σπουδών θα καθορίζει ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και όχι οι αντίστοιχοι υπουργοί.
Ειδικές κατηγορίες
Καθορίζονται ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού:
—1. Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τα παιδιά τους. Παιδιά αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και των αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος που είναι εν ενεργεία ή έχουν συνταξιοδοτηθεί για αυτόν το λόγο. Παιδιά των αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
—2. Τα παιδιά όσων Λιμενικών έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους καθώς και όσων έχουν καταστεί ανάπηροι από τραυματισμό ή ασθένεια άνω του 67% κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή εξαιτίας αυτής.
—3. Ιδιώτες που συμμετείχαν ενεργά σε επιχειρήσεις που συντονίστηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας (εκτός των υπαλλήλων σε λιμάνια) για τη διάσωση ανθρώπων που κινδύνευαν ή έκθεσαν αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Μοντέλο ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής
Αν και στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει η σκέψη η εισαγωγή να γίνεται από το 2ο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο φαίνεται πως πιο πιθανό είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο που υπάρχει και στις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δηλαδή εισαγωγή και από το 1ο και από το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Ο αριθμός των εισακτέων θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Επίσης τροποποιήθηκε η διάταξη που αφορούσε το παράβολο 10 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί το 2014 ως κόστος συμμετοχής στους διαγωνισμούς του Λιμενικού Σώματος ξεκαθαρίζοντας ότι θα το καταβάλλουν μόνο όσοι θα καταθέτουν αίτημα για διαγωνισμούς απευθείας κατάταξης για εισαγωγή στις σχολές του, εκτός των Πανελλαδικών. Αυτό το παράβολο αφορά κυρίως τις ειδικές κατηγορίες, όπως νομικούς, οικονομολόγους και τεχνικούς.
Πρόσληψη συζύγων
Ταυτόχρονα νομοθετείται η πρόσληψη των συζύγων, εφόσον έχουν ένα ανήλικο παιδί, των λιμενικών που πέθαναν ενώ ήταν κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο υπουργείο Ναυτιλίας ή στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η πρόσληψη ισχύει και για τους συζύγους των λιμενικών που τραυματίζονται ή έχουν ασθένεια άνω του 67%. Εκτός της πρόσληψης, οι παραπάνω κατηγορίες έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται και ως λιμενοφύλακες και να εισάγονται στις σχολές του Λιμενικού χωρίς εξετάσεις. Βέβαια μπορούν να δώσουν και εξετάσεις αν το επιθυμούν και να εισαχθούν στις ειδικές κατηγορίες.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]